๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:12:18



Konu Başlığı: Zekât Hukukunda Süreler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:12:18
2- Zekât Hukukunda Süreler:

Vergi hukukunda zamanaşımı gibi, hukukî sonuçlar yaratan diğer bir zaman unsuru da sürelerdir. Süre (müddet), bir işlemin yapılması veya bir görevin yerine getirilmesi için belirlenmiş za­man arasıdır. Özel hukukla kamu hukukunun her kolunda süre­lere yer verilmiştir.

Vergi kanunlarında da vergi alacaklısı ve vergi borçlusu ba­kımından karşılıklı hukukî sonuçlar doğuran birçok süre hüküm­leri bulunur. Vergi hukukunda diğer hukuk kollarında olduğu gibi, başlıca kanunî ve idarî süreler bulunmaktadır.

 
Kanunî Süreler:

 

Gerek vergi, harç ve resimlere ilişkin vergileme hükümleri koyan maddî kanunlarda, gerekse vergilerin tarh, tahakkuk, tahsil ve zamanaşımı gibi usule ilişkin hükümler koyan usul kanunla­rında yer alan sürelerdir. Süreler, genellikle bazı işlemlerin ya­pılması gerekliliği veya bir hakkın kullanılması koşulu olarak kesin gün, hafta, ay ve yıl şeklinde belirlenir. Hukukî sonuçları, kanunun öngördüğü görevin zamanında yerine getirilmesi bakı­mından işlemlerin kesinlik kazanması şeklinde ortaya çıkar.

 
İdarî Süreler:

 

İdarenin ve yargı organlarının, kanundaki yetkilere daya­narak vermek zorunda oldukları sürelere organa göre idare süresi veya yargı süresi denilmektedir. Bu sürelerin özelliği, kanunî sürelerdekinden farklı olarak, bir sorumluluk yaratmak veya hak düşürmekten çok, mükellef veya ilgililerin bazı işlemlerin yapıl­ması veya bilgi edinmeleri için, vergi idare veya yargı organla­rınca kendilerine zaman verilmesidir. [530]

Libya Zekât Kanunu, zekâtla tarh, tahakkuk, tebliğ ve tahsil işlemleriyle ilgili süreleri benzer tarzda düzenlemiştir.




[530] Erginay, Vergi Hukuku, s. 92-95.