๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:11:17



Konu Başlığı: Zekât ceza hukuku
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:11:17
11. BÖLÜM ZEKÂT CEZALARI (ZEKÂT CEZA HUKUKU)

35. Zekât Ceza Hukuku:

Genel olarak hukuk kurallarının yerine getirilmesini sağ­lamak amacıyla cezalar konulur. Hukuk kurallarına ters düşen eylem ve işlemlere, genel bir deyimle suç denir.

Vergi kanunları, vergi alacağının elde edilmesi için gerekli zorlayıcı kurallar koyar. Verginin, ilgili kanuna göre ödenmesi veya kanunda gösterilen görev ve ödevlerin yerine getirilmemesi, devletin bu konudaki dilek ve iradesine karşı koymak demektir. Böylece, vergi kurallarına karşı olan fiiller vergi suçu olur. Hangi fiillerin vergi suçu olduğu vergi kanunlarında gösterilir. Vergi suçlarının, ceza kanunlarından ayrı kanunlarda gösterilmesi, bunların suç yapısını kaldırmaz. Vergi suç ve cezalarına ilişkin bütün hukuk kuralları, Vergi Ceza Hukukunu oluşturur. Suç ve ceza bakımından hiçbir hukuk kolu, ceza hukukuyla ilgisiz kalamaz. Bu bakımdan vergi ceza hukuku da, vergi suç ve cezalarının temel kurallarını genel ceza hukuku çerçevesinde inceler. Vergi suç ve cezalarına ilişkin kuralların, ceza kanunlarından ayrı ve özel kanunlarda yer alması, vergi ceza hukukunun bağımsız olup ol­madığı sorusunu ortaya çıkarmıştır. Ülkemizdeki eğilim, vergi ceza hukukunun bağımsızlığı doğrultusundadır[531].

Zekât hukukunda genel ceza hukukundan ayrı bir gelişme göstermiş olan zekât ceza hukukuna rastlanmaz. Hukukçular bu alanda çoğunlukla genel ceza hukuku prensiplerine bağlı kalmış­lardır.

Zekât ceza hukukunun gelişmesini engelleyen en önemli fak­tör, zekât mevzuu malların devletçe tahsil edilmemesi olmalıdır.

 


[531] Erginay, Vergi Hukuku, s. 18-20.