๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 27 Ağustos 2012, 14:12:40



Konu Başlığı: Zekât Borcunun İntikali
Gönderen: Sümeyye üzerinde 27 Ağustos 2012, 14:12:40
23. Zekât Borcunun İntikali:

Borçlar hukukunda, alacaklının rızası olmak şartıyla, bir kimse, bir borçlunun yerine geçebilir; buna Borcun Nakli denir. Kanunun gösterdiği bazı hallerde de borçlar, asıl borçludan diğer Kimselere geçer, buna Halefiyet denir[350].

Vergi hukukunda bazı hallerde vergi borcu, başkalarına inti­kal eder veya böyle bir borca, asıl müklleften başkaları halef olur.

Vergi borcunun intikali veya vergi borcuna halef olma, başlıca iki halde ortaya çıkmaktadır:

1) Vergi borçlusunun ölümü veya borçlu tüzel kişilerin infisahı,

2) İş ve teşebbüslerin birleşmesi veya devri. [351]

Bunları zekât hukuku açısından inceleyelim:

 
1- Zekât Borçlusunun Ölümü:

 

Vergi hukukunda mükellefin ölmesi halinde, vergi münase­beti kesilmiş olur; fakat tahakkuku henüz yapılmamış olsa bile, ölenin sağlığı zamanında doğmuş olan vergi borcu ortadan kalk­maz; bu itibarla, ölüm dolayısıyla asıl mükellefin yerine geçecek veya ona halef olacak yeni bir borçlunun bulunması gerekir. Mü­kellefin ölümü halinde, ölümü bildirme, gerektiğinde beyanname verme ve varsa vergisini ödeme ödevleri kanunî veya mansup mi­rasçılara düşmektedir. Ancak, ölenin vergi suçlarından doğan vergi cezaları, mirasçılara geçmez. Bu son hükmün gerekçesi, ceza hukukundaki cezaların şahsîliği prensibine dayanır.




[350] İslâm hukukunda borcun nakli ve halefiyet için bkz. Karaman, ağe, c. II, 594-613.

[351] Erginay, Vergi Hukuku, s. 70-73.