๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 10 Eylül 2012, 15:09:46



Konu Başlığı: Yemek Ve İçmek
Gönderen: Sümeyye üzerinde 10 Eylül 2012, 15:09:46
Yemek Ve İçmek: [252]

 

(a) Hanefi Mezhebine göre, az veya çok, unutarak veya bilerek yemek içmek -yenilen  susam  tanesi kadar,  içilen bir  damla  da olsa-  namazı  bozar.   Fakat namazdan önce yenen bir  maddeden dişler  arasında kalan  mercimek tanesi  kadar kırıntıları yemek namazı bozmaz. Ancak bu durumdaki kırıntı veya maddeyi üç defa arka arkaya çiğnedikten sonra yutmak namazı bozar. Aynı şekilde ağızda çözülen ve eriyen şeker vb. tatlı maddenin bu eriyikleri yu­tulur ve bu da mideye giderse namaz bozulur.

(b) Şafiî Mezhebine göre, kasıtlı olarak, haramlığını bile bile mideye ulaşan her yiyecek ve içecek namazı bozar. Unutarak, veya namazı bozduğunu bilmeyerek yeme-içme, çok olunca namazı bo­zar. Ağza alıp yutmadan  çiğnemek, amel-i kesîr olunca namazı bozmaktadır.

Dişler arasındaki artıklar -ayırmak ve temizlemek güç olduğunda- tükürükle birlikte mideye giderse namazı bozmaz. Ağızda eriyip mideye giden şeker vb. maddelerin eriyikleri namazı bozar.

(c)  Maliki  Mezhebine  göre,  kasıtlı  olarak  çok  miktardaki yeme ve içme, namazı bozar. Çok olmanın ölçüsü, bir çiğnemliktir. Bir tanecik kadar olan ve az kabul edilen dişler arasındaki yemek artıkları, -çiğnenerek yutulsa bile- namazı bozmaz. Unutarak yeme ve içme namazı bozmaz, namaz sonunda secde yapılır. Fakat yeme ve   içme birlikte  yapılır  veya önce biri, selâm verirken biri yapılırsa namaz bozulur.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, çok olan yeme içme namazı bo­zar. Az olanıysa, kasıtlı olarak yapılınca bozar. Dişler arasındaki artıklar  çiğnenmeden  ve   tükürüksüz  olarak  yutulursa,   namazı bozmaz. Az ve çoğun ölçüsü örfle bilinir.

(e) Caferi Mezhebine göre, ihtiyaten azında bile, yemek-içmek namazı bozar.

Namazı bozan hal ve hareketlerden sonra namaz hemen kesi­lir, sebku’l-hades sonrasında namazın kılınması için geçerli özel çözüm yolu dışında, yeniden kılınır.

Bozulan namazlar, şu üç halde nafile yerine geçer:       

(1) Kaza namazının hatırlanması,

(2) Güneşin doğması,

(3) Cuma namazı kılarken ikindi vaktinin girmesi.




[252] Kâsânî, BS, c. I, s. 242; İbn Kudâme, age, c. II, s. 61-62; Cezîrî, Fame, c. I, s. 308-309; Halebî, Multeka, c. I, 3. 120; Humeynî, age, s. 63.