๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 08 Ekim 2012, 14:38:22



Konu Başlığı: Yayılması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 08 Ekim 2012, 14:38:22
III. Yayılması:

 
A. Tarihte:

Malikî Mezhebinin beşiği Medine'dir, bütün Medine'liler bu mezhe­be mensuptular. Hicaz ve Yemen'in bazı mıntıkalarına da buradan yayıl­dı.

Basra'da İbn Mehdi ve el-Ka'nebî ile tabileri vasıtasıyla hâkim olan Malikî Mezhebi bilâhare Şafiî Mezhebi ile bölgeyi paylaşmıştır.

Bağdat'ta Alu Hammad b. Zeyd'in kadılığı esnasında Malikî Mezhe­bi hâkim hale gelmiş, sonra yerini başkalarına bırakmıştır.

Doğuda Horasan, Kazvin, Faris bölgelerinde Yahya b. Yahya et-Temimî, Abdullah b. Mübarek vasıtasıyla yayılan Malikî Mezhebi, zamanla bu bölgeleri Hanefî, Şafiî ve hatta bihsassa Faris'te Zahirî Mezhebine bırakmıştı.

Medine'den sonra Malikî Mezhebi, Suriye'ye de girmiş, sonra el-Evzaî Mezhebi buraya hâkim olmuş, nihayet diğer mezhepler de oraya gir­me fırsatı bulmuştur.

Medine'den sonra Malikî Mezhebinin yayıldığı ilk bölge Mısır olmuş, sonra eş-Şafıî buraya gelince yerini onun mezhebine terketmiştir.

Kuzey Afrika'nın doğu ve batısında önceleri Hanefî Mezhebi ve kıs­men de Şafiî Mezhebi yaygın iken Ali b. Ziyad, İbnu'l-Eşras, Esed b. el-Furat, Sehnun gibi malikî fukahasının gayretleriyle bu mezhep hâkim olmuştur.

Endülüs'te fetihten itibaren el-Evzaî Mezhebi benimsenmişti. Ziyad b, Abdirrahman, el-Gazi b. Kays vb. Malik'e gelip okudu, sonra memle­ketlerine dönerek onu ve mezhebini tanıtmaya başladılar. Melik Hişam b. Abdirrahman, Malikî Mezhebini kabul edip, fetva ve kazayı bu mezhe­be bağlayınca, artık diğer mezhepler yayılma imkanı bulamamıştır.

 
B. Günümüzde:

 

Libya, Trablus, Tunus, Cezayir, Fas, Merakeş, Sudan, Afrika sahil­leri ekseriyetle malikidir. Irak, Suriye, Hicaz ve yukarı Mısır'da da malikîler bulunmaktadır.