๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 29 Ağustos 2012, 14:49:42



Konu Başlığı: Vergilendirme Açısından Vergiler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 29 Ağustos 2012, 14:49:42
1- Vergilendirme Açısından Vergiler:


Vergilerde, mükelleflerin ekonomik ve sosyal durumlarının göz önüne alınıp alınmamasına göre bir tasnif şekli meydana gel­mektedir. Gerçekten, bir kısım vergiler, ödeme gücünün daha iyi izlenmesi bakımından mükelleflerin şahsî ve ailevî durumlarıyla, ekonomik kaynaklarının tamamına göre alındığı halde, diğer bazı vergiler mükelleflerin şahsî ve ailevî durumları göz önüne alınmaksızın, ekonomik kaynaklardan bunların toplamı yapılmadan, ayrı ayrı alınır. Bunlardan, birinci grup vergilere, Şahsî ve Sübjektif Vergiler, ikinci grup vergilere Gayrişahsî veya Objektif, Reel, Aynî Vergiler ve bu ayrım şekline de Vergide Şahsiyet Prensibi denir.

Nitelikleri ve özellikleri ne olursa olsun, vergilendirme bakımından, bütün vergiler iki ana gruba ayrılır:

 
Aynî Vergiler:

 

Bu tür vergilere ayrı irat vergileri adı da verilir. Aynî sergilerde esas, mükellefe ait bütün mal ve değerlerin ayrı ayrı ele ılınarak vergilendirilmesidir. Bu vergilerde, yalnız mallar ile natrahlar göz önünde tutulur; mükellefin kişiliği üzerinde durul-naz. Bu bakımdan, bu vergiler, objektif bir nitelik taşımaktadır.

Ülkemizde yürürlükte olan vergilerden arazi ve bina vergileri, dış seyahat harcamaları vergisi, motorlu kara taşıtları vergisi, :urumlar vergisi ve bilhassa gümrük ve genellikle gider vergileri bu karakterde olan vergilerdir.

Aynî vergilerde, matrahın tespiti, tarh, gerçekleşme ve tahsil işlemleri kolaydır. Mükellefin kişiliği, varlık derecesi ve sosyal urumu üzerinde durulmadığından, bu konudaki güçlüklerden uzak kalınır. Buna karşı, sosyal adaleti gereği gibi ağlayamaması, esnek ve yeteri kadar verimli olmaması akımından şalisi vergiler kadar yeterli sayılmaz. Bu zayıf taraflarına rağmen, aynî vergiler, her ülkede kullanılır. Buna sebep, bütün mal ve iratları, çeşitli yollarla vergilendirip devlet gelirini arttırma amacıdır.