> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma  (Okunma Sayısı 497 defa)
07 Eylül 2012, 14:32:23
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 07 Eylül 2012, 14:32:23 »



Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma: [302]

(a) Hanefî Mezhebi içinde, bu konuda, birkaç görüş bulun­maktadır:

(1) Sahih görüşe göre, cuma kılınan yerlerin çokluğu -biri diğerinden önce kılsa bile- namazın  sahih  olmasına   engel değildir. Fakat herhangi bir yerde, cuma kılınan bir başka yer­deki cemaatin daha önce kıldığını kesin biliyorsa, zuhr-i âhir kılması vaciptir.  Efdal olan zuhr-i  âhiri  -halk farz  sanmasın diye- evde kılmaktır. Bu namaza, sünneti müekkede de denebi­lir. Başka camideki cemaatin kendilerinden  önce  kıldığında şüphelenince zuhr-i âhiri kılmak menduptur; bu namazın her rekâtinde kıraat yapılır. Evlâ olan, dört rekâtlik sünnetten sonra kılınmasıdır.

(2) Ebu Hanife’ye göre, bir şehirde, yalnız bir yerde Cuma kılınır.

(3) Ebu Yusuf’a göre, şehrin ortasından nehir geçer ve şehir ikiye bölünmüş olursa veya şehir büyük olursa iki yerde Cuma kılınabilir.

(4) eş-Şeybanî’ye göre, kayıtsız şartsız birden fazla camide cuma namazı kılınabilir. Bu görüş, Ebu Hanife’den de nakledi­lir. Büyük hanefî hukukçu Serahsî der ki:

“Ebu Hanife mezhe­binde muteber olan ictihad, cumanın bir şehirde birkaç yerde kılınabileceğidir.”

(b) Şafiî Mezhebine göre, ihtiyaç olmadan birkaç camide cuma kılınırsa ilk kılınan sahihtir. Bunun şartı da önce kılman diğerlerini iftitah tekbirinde geçtiğinin kesinlikle sabit olmasıdır. Tekbiri birlikte alırlar veya kimin önce aldığında şüphe ortaya çıkarsa, hepsinin namazı bâtıl olur. Mümkünse hep birlikte topla­narak cumayı yeniden, mümkün değilse öğle namazını kılarlar. İhtiyaç dolayısıyla,  cuma kılınan camiler çoğalırsa, hepsinin cumaları sahih olur, ancak bu durumda da cumadan sonra öğle kılmak menduptur. Bazı şafiî hukukçular, ihtiyaç da olsa birkaç yerde cuma kılmanın sahih olmayacağına hükmederken, bazıları aradan nehir geçerse sahih, diğer bazıları da birbirine yakın köy­lerin zamanla birleşerek bir büyük yer meydana getirmesi halinde sahihtir görüşündedir. Sahih olan, ihtiyaç halinde birkaç yerde cuma kılınabileceğidir. [303]

(c) Maliki Mezhebine göre, zaruret bulunmadıkça, cuma tek camide kılınır. Bununla birlikte, devletçe izin verilmişse birden fazla camide de  kılınabilir. Bu  gibi camiler için de, dört şart aranır:

(1) Cemaatin yeni camiye rağbet etmemesi,

(2) Caminin dar gelmemesi,

(3) Halkın bir camide toplanmasının fitne ve fesada sebep olmaması,

(4) Hakimin yeni camideki cumanın sahih olmadığına hükmetmemesi. Zaruretsiz olarak birden fazla camide namaz kılınınca, izin verilenlerin en eskisi dışındakiler sahih olmaz. Cuma kılınan caminin, ayrıca oturulan   yerde veya hemen yakınında olması gerekir. [304]

(d) Hanbelî Mezhebine göre, ihtiyaç dolayısıyla birkaç yerde cuma  kılınması  -veliyyu’1-emr  (devlet  başkanı  veya vekili)  izin versin veya vermesin- sahihtir, anak bu durumda cumadan sonra öğleyi kılmak evlâdır. Cumanın birkaç yerde kılınması ihtiyaç do­layısıyla olursa, veliyyulemrin bizzat bulunduğu veya izin verdiği camideki namaz sahihtir. Birden fazla camide cuma kılınmasına -ihtiyaç  olmaksızın-  izin verilmişse  veya   izin   verilmemişse   en önce kılınan sahih olur. Önce kılma iftitah tekbirine göre düzenle­nir. Hepsi birlikte aynı anda namazı kılınca ve bu kesinlikle bili­nince ki bâtıl olur. Mümkünse cuma yeniden kılınır, değilse öğle namazı  kılınır. Hangi caminin önce kıldığı bilinmeyince, her­hangi birinde kılınan cuma sahihtir, cumanın adesi gerekmez, ancak hepsinin öğleyi kılması gerekir. [305]

Cumanın bir merkezde yalnız bir tek camide kılınmasının şart olduğu daha ziyade Şafiî ve Hanbelî Mezhepleri tarafından ileri sürülmektedir. Bunlar da, zaruret bulunduğu, msl. bir cami bü­tün cemaati almadığı takdirde, cumanın birden fazla camide kılınabileceği ifade etmişlerdir. Cemaate göre caminin genişlediği düşünülürse, fiilen cumaya gelen cemaat değil, mükellef olan ce­maatin gözonüne alınacağı da unutulmamalıdır.  Bu takdirde, hemen bütün şehirlerde birden fazla camide cumanın sahih olacağı ortaya çıkmaktadır.

(e) Caferi Mezhebine göre, cuma kılınan iki yerin arası, üç milden az olmalıdır. İki yerin arası, üç mil ve daha fazla olunca, her ikisi de sahihtir. Yerleşim yeri büyük olunca, her üç milde bir cuma kılınması caiz olur.




[302] Cezîrî, Fame, c. I, s. 383; Humeynî, age, s. 87; Krş. Kâsânî, BS, c. I, s. 260-261; Serahsî, age, c. II, s. 120; İbn Kudâme, age, c. II, s. 334-337, 3u konuda, İbn Kemalpaşa, bir risale yazmıştır: Risale fi Salâti'l-Gum'a fi Mevâdı Mute'addide fî Belde Vahide, Resâil, İstanbul 1316, c. II, s. 229-230.

[303] Şafiî, Umm, c. I, s. 139; Cezîrî, Fame, c. I, s. 385.

[304] Cezîrî, Fame, c. I, s. 381, 386.

[305] Cezîrî, Fame, c. I, s. 386; İbn Kudâme, age, c. II, s. 234.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma
« Posted on: 26 Nisan 2024, 11:03:04 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma rüya tabiri,Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma mekke canlı, Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma kabe canlı yayın, Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma Üç boyutlu kuran oku Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma kuran ı kerim, Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma peygamber kıssaları,Tek Cami Ve İlk Kılınan Cuma ilitam ders soruları, Tek Cami Ve İlk Kılınan Cumaönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes