๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 27 Ağustos 2012, 13:55:42



Konu Başlığı: Tam Mülkiyet Özelliğini Taşımayan Başlıca Mallar
Gönderen: Sümeyye üzerinde 27 Ağustos 2012, 13:55:42
Tam Mülkiyet Özelliğini Taşımayan Başlıca Mallar:
 
Şahsî Mülkiyet Özelliği Bulunmayan Mallar:

İdare Malları: [390]                 

Belli bir maliki olmayan mallar, -msl., devlet malları- zekâta tâbi değildir. Çünkü onların mülkiyeti özel olmayıp, kamuya ait­tir.

Devletin hizmet mallarının zekâta tâbi olmaması, anlaşılır bir durumdur. Nitekim ne tarihte, ne de günümüzde hizmet malla­rının zekât mevzuu, olması gündeme gelmemiştir.

Ancak, kamu iktisadî teşebbüslerinin elde ettiği gelirin zekât mevzuu olması, tartışmaya açılmalıdır. Nitekim, Kuveyt'te, kamu Şirketlerinin zekât mevzuu olmasını sağlamak üzere hazırlanan bir kanun tasarısı gündeme gelmiştir. [391] Bu tasarının kanunlaşıp kanunlaşmadığını bilmiyoruz. Osman Huseyn Abdullah'ın hazırladığı zekât kanunu tasarısı (m. 33) da, kamu sektöründeki şirket ve kuruluşların mal ve gelirlerinin -tıpkı özel sektörlerdekiler gibi-zekât mevzuu olmasını öngörmektedir. Çünkü kamu sektöründeki bu şirket ve kuruluşların, özel sektördekilerden farklı özellikler ta­şımayan artıcı malları vardır. Bu sektörün zekât dışında tutul­ması, özel sektördekilere karşı fırsat eşitliğinin ortadan kalkma­sını veya azaltılmasını gündeme getirmektedir. [392]

Buna karşılık, 24 Nisan 1986 tarihli, Sudan Demokratik Cumhuriyeti Zekât Kanunu (m. 34), kamu sektörünün zekât dışında tutulmasını öngörmüştür.

Kanaatimizce, konu, ülkenin iktisadî şartlarına göre titizce ele alınıp, ekonominin kötüye gidişine izin verilmemelidir.

 


[390] Kardavî, FZ, c. I, s. 131-132.

[391] Abdullah, Zekât, s. 213.

[392] Abdullah, age, s. 212.