๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 03 Ekim 2012, 14:10:06



Konu Başlığı: Setri Avreti Sağlamayan Elbiseyi Kullanmamak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 03 Ekim 2012, 14:10:06
II. Setr-i Avreti Sağlamayan Elbiseyi Kullanmamak:

A. Elbise Bulunamaması:

Namaz kılarken setr-i avreti sağlayacak elbise bulamayan mükel­lef, (uryân) çıplak olarak namaz kılar.

a) Hanefî ve Hanbelî Mezheblerine göre, bu durumda oturarak ve îma ederek, ayaklarını kıbleye çevirerek namaz kılmak efdaldir. Avret yerinin bir kısmını örtecek bir madde bulunursa, bunun kullanılması va­cip olur. Bu durumda, öncelikle mugallaza denen yerler, sonra erkekler için butlar ve dizler; kadınlar için de önce butlar, sonra karın, arka ve dizle, en sonra da diğer organlar örtülür.

b) eş-Şafıî'ye göre, elbise bulamayanlar, ayakta kılarlar; çünkü rü­künlerin çoğu böylece tam yapılmış olur.

c) Caferi Mezhebine göre, setr-i avret için ot ve yaprak dahi bula­mayan mükellef, mümeyyiz birinin görmeyeceğinden eminse çıplak ola­rak ayakta namaz kılar. Mümeyyiz birinin görme endişesi varsa, otura­rak namazını kılar. Her iki halde de rükû ve secdeyi îma ile yapar, secde için biraz daha fazla eğilir. Ayakta kılarsa ön tarafını elleriyle, oturarak kılarsa baldırıyla örter.

 
B. Necîs Ve Necasetli Elbise:

 

a) Hanefî Şafiî Mezheblerine göre, sadece kendisi necasetli kabul adilen veya necaset bulaşan elbisenin bulunması halinde namaz çıplak alarak kılınır, bu elbise kullanılmaz. Temiz elbise bulacağını ümid eden kimse namazını vaktin sonuna erteler.

Bu hüküm, elbisenin en az dörtte biri temiz olmayınca geçerlidir. El­bisenin dörtte biri temizse, çıplak olarak namaz kılınmaz.

Bütünü necis veya dörtte biri temiz elbise bulununca, Ebu Hanife ve Ebu Yusuf a göre, elbiseyle kılmak efdal, Şeybanî'ye göre bu durumda el­biseyle kılmak şarttır.

b) Maliki Mezhebine göre necis veya necaset bulaşmış elbiseyle namaz kılınabilir; ancak elbise bulunursa vakit içinde namazın iadesi men­suptur.

c) Hanbelî Mezhebine göre, necasetli elbiseyle kılınan namaz, mutlaka yeniden kılınır; necis elbiseyle ise, zaten namaz kılınmaz.

d) Caferi Mezhebine göre, elbisenin temiz ve gasbedilmemiş elbise olması gerekir. Ayrıca eti yenen ve tezkiye yapılmış hayvanlardan ma­mul olması gerekir. Eti yenmeyen hayvanlardan yalnızca ipek böceği ve kuvvetli görüşte sincap istisna edilir. Ancak, sincapta ihtiyatı terketmemek gerekir.

 
C. Haram Elbise:

 

a) ÜM'e göre, kullanılması haram, meselâ ipek elbiseyle setr-i av­ret sağlanarak namaz kılınabilir, bu namazın iadesi gerekmez.

b) Malikî Mezhebine göre haram elbiseyle namaz kılınabilir; ancak -elbise bulunursa- namazın vakit içinde iadesi menduptur.

c) Caferi Mezhebine göre, erkekler saf ipek elbiseyle namaz kıla­mazlar.