๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 27 Eylül 2012, 13:55:47



Konu Başlığı: Sehiv Secdesini Gerektiren Haller
Gönderen: Sümeyye üzerinde 27 Eylül 2012, 13:55:47
23. Sehiv Secdesini Gerektiren Haller:

 
Namaz işlemlerindeki Değişmeler:

 

Namaz işlemlerindeki çeşitli değişmeler, sehiv secdesini gerektirir. Bu durumları, namaz işlemlerinin hükmü ve bazı hallerin gözönüne alınma­sına göre iki grupta inceleyebiliriz:

 
Konuyu İşlemlerin Hükmüne Göre Düzenleme:

 
Farzlardaki Değişmeler:

 

Namazın farzlarındaki öncelik, sonralık, eksiklik, tekrarlama, rük­nün terki ve şüphelenme şeklindeki değişmeler, mezheplerin bakış açısı­na göre, sehiv secdesini gerektirir.

 
Önce ve Sonra Yapmak (Rüknü Rükne Takdim):

 

a) Hanefî Mezhebine göre, namazın rükünlerinden birini unutarak önce veya sonra yapmak vacibin terki sayılır. Bu sebeple, sehiv secdesi yapılır. Meselâ namaz kılmaya başlayıp kıyamda Subhaneke'yi okuduk­tan sonra kıraat yapmadan rükûâ eğilmiş olan bir kimse, bunu hatırla­yınca derhal kıyama kalkar, kıraati yapar ve yeniden rükûa eğilir, yeni­den rükû yapılmazsa namaz fasid olur, -rüknün sonra yapılmasından dolayı- sehiv secdesi gerekir; kıraat yapmadığını hatırlamayınca bu re­kât yok kabul edilir ve selâm verilmezden önce bir rekât kılınarak sehiv secdesi yapılır.[229] Yine farz olan ka'de-i ahîreyi unutarak ayağa kalkma halinde, şu hükümler uygulanır: Oturmaya dönülür, teşehhüd miktarı oturulur, selâm verilerek sehiv secdesi yapılır. Ancak bu, kalkılan rekât için secde yapılmadıysa uygulanır, secde yapıldıysa namaz bozulur ve na­fileye dönüşür. Zamm-ı sûreyi okumayıp rükû yapınca, rükû iptal edilir ve kıyama dönerek sûre okunarak namaz sonunda sehiv secdesi yapılır. Fakat Fatiha unutulduysa, o ve sonrası ile rükû yemden yapılır;[230] namaz sonunda -vacibin rükne takdimi olsa da- sehiv secdesi yapılır.

b) ÜM'e ve Züfer'e göre, tertîbu'l-erkân farz olduğundan, bulunma­ması halinde namaz bâtıl olur. Hanefî Mezhebine göre ise kasıtlı olunca namazın bâtıl olması sözkonusudur; ancak Şafiî Mezhebine göre namazı bozmayan sözlü bir rüknü yerinde yapmamak -meselâ Fatiha'nın tama­mım veya bir kısmını oturuşta tekrarlamak- sehiv secdesini gerektirir.

c) Caferî Mezhebine göre, selâm, kendi yeri dışında verilince, sehiv secdesi gerekir.




[230] Cezirî, Fame, c. I, s. 454, 455.