๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 30 Eylül 2012, 18:10:00



Konu Başlığı: Secde Yerinin Yüksek Olmaması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 30 Eylül 2012, 18:10:00
Secde Yerinin Yüksek Olmaması:

a) Hanefî Mezhebine göre, secde yerinin yarım ziradan (22 cm'den) yüksek olmaması gerekir. Fakat cemaatin kalabalık olması halinde secde edecek yer bulunmayınca

1) alnı koyacak yer bulunmaması,

2) aynı namazda olması,

3) dizlerin yerde olması şartlarıyla arkadaki muktedi öndekinin sırtına secde edebilir.

b) Şafiî Mezhebine göre namazı bozan yükseklik dizlere kadar ola­nıdır. Hasta olanlar başını yere koyamazsa, İmamu'l-Harameyn ve Gazalî'ye göre, yastık ve masa gibi yüksekçe bir şeyin üzerine başını koyup secde eder; Rafiî'ye göre, imkân ölçüsünde başını eğerek secde eder.

c) Maliki Mezhebine göre, yükseklik yere bitişik olarak çok olursa secde sahih değildir. Az olunca sahihtir, ancak bu evlâ olana aykırıdır.

d) Hanbelî Mezhebine göre, mükellefi namaz kılma şeklinden çıka­ran yükseklik namazı bozucu niteliktedir.