๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 30 Eylül 2012, 18:12:39



Konu Başlığı: Secde Organları
Gönderen: Sümeyye üzerinde 30 Eylül 2012, 18:12:39
Yapılması:
Secde Organları:[206]

I. Genel Planda:

 Secde organları yüz, eller, iki diz ve iki ayağın parmakları olmak üzere toplam yedi tanedir:

a) Sadece yüzünü koyup diğer organlarıyla secde yapmayan kimse­nin namazı, bir grup hukukçuya göre bozulmaz.

b) Şafiî ve Hanbelî Mezhebleri ile Züfer'e göre, yedi organdan birini secde yerine koymadan secde yapılmaz, namaz bozulur.

c) Caferi Mezhebine göre, yedi organı yalnızca dokundurmak yet­mez, dayamak gerekir.

 
II. Yüz-Alın Burun:

 

Yüzle ilgili olarak alnın ve burnun da kullanılması gerekir:

a) Malik, Ebû Yusuf ve eş-Şeybani'ye göre secde ederken alnı mut­laka kullanmak gerekir.

b) Ebû Hanife'ye göre, bu iki organı secde yerine koymak vaciptir; secde yerine sadece burnun konması mekruhtur.

c) eş-Şafii'ye göre secde ederken hem alnı, hem de burnu kullan­mak şarttır.

III. Ellerin Kullanılmasi

a) Malik'e göre, elleri açık olarak secde yerine koymak şarttır.

b) Bir grup hukukçuya göre, secde ederken ellerin kullanılması şart değildir.

Şekli:

Tam bir secde alın ve burunla birlikte el, diz ve ayakların tamamını usulünce secde yerine koymakla olur, secdede üç defa Subhâne Rabbiye'l-A'lâ denir:

a) Hanefî Mezhebine göre, alnın az da olsa bir kısmını secde yerine koymak şarttır; -özür olmadıkça- burnu tamamen koymak gerekir; çe­ne veya yanağın konması secde İçin sahih değildir. Alnın bir kısmını, bur­nun tamamını, el ve dizlerden birini, ayak parmaklarından birini koy­mak şarttır; alnın çoğunun secde yerine konması vaciptir.

b) Şafiî Mezhebi ve Züfer'e göre, secdede farz olan miktar alm, iki el, iki eliz, ayakların en az bir kısmını yere koymakla gerçekleşmiş olur. Hanbelî Mezhebi bunlara burundan da bir kısmın konulmasını ekler. Şa­fiî Mezhebine göre, ayrıca el ve ayakların iç kısmını yere koymak gerekir.

c) Maliki Mezhebine göre, alnın en azını yere koymak şarttır; bur­nun konulması menduptur, konulmazsa namazın vakit içinde iadesi menduptur. Burna secde edip alna etmemek yeterli değildir. Alnı üzerine secde yapamayanlar ima ile namaz kılar. Secdede eller, dizler ve ayakla­rın kullanılması sünnettir, alnın bütününü kullanmak menduptur.

 
Şartları:

 
Sert Cisim Üzerine Secde Etmek:

 

Secde sert cisimler üzerine yapılır; yumuşak olan ve sabit bir şekilde durmayan, meselâ pamuk üzerine secde yapılması sahih değildir.

Caferi Mezhebine göre, namazlai'da secdenin yere ve toprağa, yer­den ve topraktan hasıl olan şeylere yapılır; zira Peygamber zamanında, camilerde halı ve muşamba yoktu. Bütün camiler ile evlerde toprak veya hasır bulunmadığı için, ekseriyetle caferîlerin camilerinde küçük tahta parçalan veya taş bulunur, namaz kılanlar onun üzerine secde ederler. Bazan Mekke ve Medine'nin mukaddes topraklarından yahut başka mu­kaddes topraklardan "mü'hür" denilen küçük parçalar yapıp namazda onun üzerine secde ederler. Bu tutu, din işinde ihtiyat ve secde yerinin temizliğinin yanısıra, ibadet ve kulluk makamında makbul bir amel ve tevazu nişanesi kabul edilir, bunu taşa ve puta tapmak olarak anlama­mak gerekir.[207]




[206] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 108-109; İbn Kudâme, age, c. I, s. 514-515; Serahsî, Mebsût; c. I, s. 27, 34; Kâsânî, BS, c. I, s. 105; Merginânî, Hidâye, c, I, s. 50; Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 58-59.

[207] Hamedanî, İmam Cafer Sadık Buyrukları, s. 112-113.