๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:26:04



Konu Başlığı: Saimelerle Olan Değişim
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:26:04
I. Saimelerle Olan Değişim:
 
A. Takvim Yılı Sona Erer:

Hanefî Mezhebine göre, ticaret için olmayan saime hayvan -sene içinde, gerek kendi cinsleriyle -msl., koyunu koyunla-, gerek başkasıyla  -msl., koyunu sığırla- değiştirme halinde,  takvim yılı kesilmiş olur, hesap yeniden başlar. Çünkü saimeler için ze­kât, aymlar, yani bizzat kendileri itibarıyladır, alman saimeler bile bu açıdan öncekilerden ayrıdır. Bunun yanında, sahnelerin değişimi esas değildir.


B. Takvim Yılı Sona Ermez:


 

a) Züfer'e göre, saime hayvanların yalnızca kendi cinsleriyle -msl., devenin deve, koyunun koyunla- değiştirilmesi takvim yılı­nın  kesilmesini  sağlamaz;  ayrı cinsten  değiştirmede  ise   takvim yılı  kesilir.

b) Kadim kavlinde eş-Şafiî'ye göre, gerek kendi cinsleri, ge­rekse başkalarıyla trampa edilsin takvim yılı kesilmez. Çünkü malikin serveti satış muamelesi ile etkilenmiş değildir. Bu, nisabı değiştirmeyen ticaret maddelerinin trampası gibidir.

c) Maliki Mezhebine göre, mübadele ve trampa, süreyi kes­mez, bu işlemler zekât ödemekten kaçınmak için yapılmışsa -msl., yılın bitimine bir ay kala olmuşsa- da süre kesilmez, fakat bundan az olan sürede olmuşsa zekât ödenir.