๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 07 Eylül 2012, 14:34:18



Konu Başlığı: Safları Yarmak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 07 Eylül 2012, 14:34:18
D. Safları Yarmak (İhtirâku’s-Sufûf): [299]

 

Tehattı’r-Rikâb  adı  verilen ve cumaya gelenlerin saflarını yararak sırtları üzerinden öne geçmek, uygun bir   davranış değildir:

(a) Hanefî Mezhebine göre, safların yarılması iki şartla caiz­dir:

(1) Kimseyi -ayağına,  eline, elbisesine basarak- rahatsız etmemek,

(2) Hatibin hutbeye çıkmasından önce geçmek. Bu iki du­rum dışında, safları yararak öne geçmek tahrimen mekruhtur. Zarurî durumlarda da, meselâ oturacak yer bulamayınca ön ta­rafa geçilebilir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, cuma günü bu şekilde safları yar­mak mekruhtur. Tahattı’r-Rikab, ayağı kaldırıp omuz üstünden ile­riye yürümektir. Şunlar mekruh hükmünün dışında kalır:

(1) Öndekileri incitmeyecek kimse olması,

(2) Önde boşluğun bulunması,

(3) Ön  saflarda kendileriyle  cuma  in’ikad  etmeyenlerin bulunması,

(4) One geçenin imam olması.

(c) Maliki   Mezhebine   göre,   hatibin   minberde   bulunduğu sırada,  -öndeki boşluğu doldurmak için bile olsa- safları yarmak haramdır.  Oturanların içinden kimseyi rahatsız etmemek, öndeki boşluğu doldurmak için değil, başka bir sebeple safları yarmak ise mekruhtur; ön saftaki boşluğun doldurulması için caiz, başkasını rahatsız  edince haramdır, Saflar arasında  -hutbe  sırasında bile olsa- yürümek caiz olduğu gibi, hutbeden sonra, namazdan önce öne ilerlemek de caizdir.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, cuma günü, camiye girince imam ve müezzin dışındakilerin -öndeki boşluğu doldurma gayesi dışında- safları yarması mekruhtur. Tahattı’r-Rikab, Şafiî Mezhe­bindeki gibi tanımlanır.

 


[299] Şafiî, Umm, c. I, s. 198; İbn Kudâme, age, c. II, s. 349-352; Cezirî, Fame, c. I, s. 399400.