๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 30 Eylül 2012, 18:16:26



Konu Başlığı: Rükû Tanımı Hükmü ve Delili
Gönderen: Sümeyye üzerinde 30 Eylül 2012, 18:16:26
Rükû:[202]
Tanımı-Hükmü ve Delili:



Namazda kıyamdan sonra eğilmeye rükû adı verilmektedir. Rükû, namazın en önemli farzlarından biridir. Farz olduğu çeşitli âyetlerde ge­çen "Rükû ediniz" emriyle sabittir.[203]

 
Yapılması:

 

Rükû eller dizlere konarak ve baş ile sırt aynı hizaya gelecek şekilde yapılır. Rükûdayken üç defa Subhâne Rabbiye'l-azîm denir:

a) Hanefî ve Hanbelî Mezheblerine göre, başın rükûa yakın şekilde eğilmesiyle, rükûun farz olan şekli gerçekleşmiş olur. Oturarak namaz kılan ise başı ve karnı almyla dizleri aynı hizada olacak şekilde eğmekle yapılır.

b) Şafiî Mezhebine göre, eğilip ellerin dizlere ulaşmasıyla farz şekil gerçekleşmiş olur. Oturarak namaz kılanlar, farz şekli, alnı dizlerin önü­ne getirmek suretiyle yaparlar; bu şekilde namaz kılanlar secdeyi mükemmel olarak yapmak isterse, başı değdirmeksizin secde yerine getirir­ler.

c) Malikî Mezhebine göre, rükûun farz şekli, ellerin dizlere yakın olacak şekilde mükellefin eğilmesiyle olur. Elleri dizlere koymak, sırtı düz yapmak menduptur.

d) Caferi Mezhebine göre, rükûda eller dizlere konur, zikir sırasın­da itidal şarttır, itidal, kasten yapılmazsa namaz bâtıl olur, sehven terkedilirse yeniden yapmak ihtiyattır.




[202] Kâsânî, BS, c. I, s. 105; Cezîrî, Fame, c. I, s. 231; Merginânî, Hidâye, c. I, s. 49.

[203] Meselâ Bakara: 2/43; Tevbe: 9/112; Hac: 22/77.