๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 08 Ekim 2012, 14:24:53



Konu Başlığı: Rey Mektebine Mensup Olanlar
Gönderen: Sümeyye üzerinde 08 Ekim 2012, 14:24:53
II. Re'y Mektebine Mensup Olanlar:

 
A. Rebi'atu'r-Rey Mezhebi:

 

Rebi'a b. Ebi Abdirrahman Ferruh et-Teymî (-136/?-753).

Tâbi'ûn'dan Ferruh adında bir zattır. Medine'de vefat etmiştir. Teym kabilesinin azatlılarındandı. Hz. Enes ve büyük tâbi'ûndan hadis rivayet etmiştir. İmam Malik'in ve Sevrî'nin hocalarındandır. Kendisin­den Yahya el-Ensarî, es-Sevrî, Şu'be ve Malik gibi zatlar hadis rivayet etmişlerdir.

Medine'de fetva vermekle temayüz etmiştir. Re'y ve kıyasla tanındı­ğı için Rribi'atu'r-Re'y unvanını almıştır. Hz. Ömer'den intikal eden re'y ve tefekkür tarzını benimsemiştir Sa'id b. el-Museyyeb ile yaptıkları bir münazarada kendisine "Sen Irak'lı mısın?" dedirtecek kadar bu metodu benimsemiştir.

 
B. İbn Ebî Leyla Mezhebi:

 

Muhammed b. Abdirrahman b. Ebî Leyla (74-148/693-765).

eş-Şa'bî ve el-Hakem b. Uyeyne'den fıkıh öğrenmiştir. Kendisinden de es-Sevrî ve başkaları fıkıh tahsil etmiştir.

Emevîler ve Abbasîler devrinde aralıksız otuz sene Küfe kadılığı yapmıştır.

Ebu Hanife'den önce re'y ile fetva verirdi. İbn Ebi Leyla kıyaslı dü­şünceyi kullanır ve "bu, bunun menzilesin dedir" der, fakat "kıyas" tabiri­ni kullanmazdı. Ebu Hanife yeri geldikçe İbn Ebi Leyla'nın hükümlerini tenkit eder, İbn Ebi Leyla da ona karşılık verirdi. Bu yüzden Ebu Hanife'ye kızdı, hatta şikâyet ederek fetvadan menettirdi. Ebu Yusuf, önceleri İbn Ebî Leyla'nın derslerine devam ederdi. Kitabu'l-Ferâiz adlı bir eseri olduğu kaydedilir.

 
C. Leys b. es-Sa'd Mezhebi:

 

Ebul-Haris el-Leys b. es-Sa'd el-Mısrî (94-175/713-791)

Mısır'da Kalkaşende köyünde doğmuş ve yine orada vefat etmiştir. Hanefî Mezhebine mensup olup, Mısır kadılığında bulunduğu da nakledi­lir. Mekke, Kudüs ve Bağdat'ı dolaşmıştır. Zekâsıyla tanınmıştır. Mısır kadıları önemli meseleleri ona sorarlardı.

Malikle yazışmaları ve münazaraları olmuş, onun Medine'lilerin tatbikatlarına karşı bazı hadisleri terketmesini tenkit etmiştir. Bunlar­daki görüşler, kültürünün genişliğini ve fıkhı bilgisini göstermektedir.

Faziletli ve hayırsever bir zat olduğu söylenmiştir. Yıllık geliri bin­lerce altın olduğu halde, sadaka olarak çok dağıttığı için zekâtla mükellef olmamıştır. Mansur'un teklif ettiği Mısır valiliğini reddetmiştir.

Îbnü'n-Nedim, Kitabu't-Tarih ve Kitabu Mesâili'l-Fıkh adlı iki ese­ri bulunduğunu kaydeder.

Mezhebi, tedvin edilmeyişi ve yayacak mensuplarının azlığı sebebiyIe devamlı kalamamiştır. Bu sebeple, Mısır'da Şafiî ve Maliki mezheblerinin önünde dayanamamış, vefatından kısa bir süre sonra kaybolmuştur.