๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 21 Ağustos 2012, 13:34:12



Konu Başlığı: Özel Mülkiyet Altındaki Topraklar
Gönderen: Sümeyye üzerinde 21 Ağustos 2012, 13:34:12
I. Özel Mülkiyet Altındaki Topraklar (Arazî-i Memluke):

Mülkiyeti tam olarak özel kişilere ait topraklar, Arazi-i Memluke adını alır. Bu tür topraklar, birkaç çeşittir: [1011]

1) Şehir, kasaba, köy vb. yerleşim merkezlerinin içindeki ar­salar ile bu yerlerin kıyı ve banliyölerinde bulunan yarım dönüm kadarhk topraklar; bunlar bina ve bahçe olarak kullanılır ve öşre tâbi olmazlar.

2) Devlet topraklarından ayrılarak, meşru bir şekilde şahıs­ların mülkiyetine geçen topraklar. Bu tür topraklar, iki çeşittir ve öşre tâbidir:

a) Devletin, istediği yeri, hizmeti görülen şahıslara verme­siyle özelleşen topraklar,

b) Mülkiyeti kendine ait olmak üzere ihya ve imar edilen topraklar.

3) Öşür Toprakları (Arazi-î Öşriyye): Bunlar savaş yo­luyla fethedilerek gazilere ganimet payı olarak veya başka müslümanlara dağıtılan topraklardır. Adından da anlaşılacağı üzere, bu tür topraklar, en açık şekilde öşre tâbi topraklardandır.

4) Haraç Toprakları (Arazi-i Haraçîyye): Fethedilen yerlerdeki müslüman olmayan sahiplerine bırakılıp haraca bağla­nan veya müslümanlar lehine vakfedilmiş arazidir.  Hanefî Mez­hebine göre haraç topraklarından, haraç  adı verilen ve harcama yeri  belli  bir vergi  alındığından, [1012] ayrıca zekâta tâbi olmazlar. Müslüman olsunlar veya olmasınlar haracı ödendikçe sahiplerinin elinde kalır. Sahibinin müslüman olması veya zimmîden müslü-mana intikal etmesiyle haraç düşmez.

5) Fetih sırasında müslümanlığı kabul eden eski sahiplerine bırakılan topraklar; bunlar da öşre tâbidir.

Özel mülkiyet altındaki topraklar, -ister öşre, ister haraca tâbi olsunlar- miras hükümlerine de konu olurlar.




[1011] Bilmen, HFK, c. IV, s. 73; Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, s. 351; Kardavî, FZ, c. I, s. 405-408.

[1012] Bkz. yukarıda 13 1 2 1