๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 29 Temmuz 2012, 16:43:07



Konu Başlığı: Özel Hükümler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 29 Temmuz 2012, 16:43:07
Özel Hükümler: [858]

I. Mücâzât Adağı:
 
a) Hanefî Mezhebine göre, bu çeşit adak bağlandığı şart ger­çekleşince yerine getirilir.
b) Şafiî Mezhebine göre, belli bir vakitle kayıtlanmadıysa, mücâzât adağının ömrî olarak yerine getirilmesi farzdır.
 
II. Licâc Adağı:
 
a) Hanefî Mezhebine göre, licâc adağının bağlandığı şartın ma'siyet veya tâat olması önemli değildir. Sahih görüşe göre, nâzir ister adağı yerine getirir, isterse yemin keffareti öder; bazı hukuk­çulara göre, kesinlikle adak yerine getirilir.
b) Şafiî Mezhebine göre, olması istenmeyen bir şarta bağlı adak, istenirse adak konusuyla, istenirse yemin keffaretiyle yerine getirilir: Licâc adakları üçe ayrılır:
(1) Ödemek Gayesiyle Yapılan: Bu adağın bir kısmı, “filanla konuşursam, şu adağım olsun” veya “filanca şunu ya­parsa, şu adağım olsun” şeklinde, kendini veya başkasın! her­hangi bir işten önlemek gayesiyle yapılır.
(2) Teşvik İçin Yapılan: Licâc adağının bir kısmı da, ken­dini veya başkasını herhangi bir işe teşvik için yapılır.
(3) Haberin Gerçek Olduğu Maksadıyla Yapılan: Licâc adağının bir kısmı da, bir haberin gerçekleşmesi maksadıyla, -msl. “iş dediğim gibi değilse veya adağım olsun filanca şöyle dedi” şeklinde- yapılır.
c) Maliki Mezhebinin meşhur görüşüne göre, gazap halinde yapılan adak, -ister bir kurbet için, isterse kendini bir fiili yapmak­tan önlemek, cezalandırmak veya mecbur kılmak için yapılsın-yerine getirilmesi gerekir.   Bazılarınca,  licac adağında mükellef, ister yemin keffareti öder, isterse adağı yerine getirir.
d) Hanbelî Mezhebine göre, adağı, adayanı bundan önlemeyi, teşviki veya bir haberin doğruluğunu tasdik için yaptıysa, şart ger­çekleşince yerine getirme veya yemin keffareti ödeme konusunda mükellef seçimlidir.


[858] Cezîrî, Fame, c. II, s. 143; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 343-344.