๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 15:30:12



Konu Başlığı: Orucun Temeli
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 15:30:12
2- Orucun Temeli: [566]

Oruçların Sebebi:
 
Farz Oruçlar:

 

(a) Ramazan orucunun sebebi, bu ayın gelmesi veya Ramazan günlerine yetişmektir. Ramazan ayı gelince   gerekli  şartları taşıyanlar oruç tutmakla mükelleftirler.

(b) Ramazan orucunun kazasının sebebi de, aynı şekilde Ra­mazan günlerine yetişmektir.

(c) Keffaret oruçlarının sebebi, isyan eseri olarak bir suçu işleyip affını sağlamak isteğidir.

 
Vacip Oruçlar:

 

(a) Adak orucunun ve oruca yemin etmek dolayısıyla tutula­cak orucun sebebi, yerine getirmeye dair Allah’a karşı verilen söz­dür.

(b) Bozulan nafile orucun kazasının sebebi ise, başlanmış bir ibadeti yarım bırakmayıp tamamlama gereğidir.

(c) İ’tikâf orucunun sebebi, bunun adak i’tikâfın sahih olma şartı özelliğini taşımasıdır.

 
Nafile Oruçlar:

 

Dinimizce nafile oruçların tutulmasını emreden bir delil yok­tur. Çünkü nafile ibadetler, sevap kazanma isteğiyle yapılır.

 
Hükmü Ve Delili:

 

Ramazan orucu, oruç tutmak için gerekli şartları taşıyanlara farz-ı ‘ayn’dır. Oruç, hicretten birbuçuk yıl sonra Şaban ayının onuncu günü farz kılındı. Farz olduğu Kitap, Sünnet ve İcmayla sa­bittir:

“Ey İman Edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size sayılı günlerde farz kılındı, içinizden hasta veya yolculukta olan, tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutar. Oruca dayanamayanlar, bir fakiri doyuracak kadar fidye verir. Kim gönülden iyilik yaparsa, o iyilik kendisinedir. Oruç tutmanız -eğer bilseniz- sizin için daha hayırlıdır. Ramazan -ki onda Kur’an insanlara yol göstererek, yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak- indirildi. Sizden bu aya yetişen oruç tutsun.” [567]

“İslâm Dini, beş temel üzerine kurulmuştur:

1) Kelime-i şehâdet,

2) Namaz kılmak,

3) Zekat vermek,

4) Haccetmek,

5) Oruç tutmak.” [568]

Orucun farz kılınmasından beri emredildikleri gibi oruç tu­tan müslümanlar, bir icmaı ümmet meydana getirmişlerdir. [569]




[566] Serahsî, Mebsut, c. III, s. 54.

[567] Bakara: 2/183-185

[568] Buhari, İman: 2/1; Muslim, İman: 19/22; Tirmizî, îman: 3

[569] Kâsânî, BS, c. II, s. 77-90; Cezirî, Fame, c. I, s. 543-548; İbn Âbidin, Raddu'l-Muhtar, c. III, s. 332; Şeybânî.Asl, c. II, s. 183-184; Tahâvî, Muhtasar, s. 29, 261-262.