> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları  (Okunma Sayısı 411 defa)
01 Eylül 2012, 15:29:11
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Eylül 2012, 15:29:11 »



3- Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları: [570]

Oruç, herşeyden önce, Allah rızası için tutulur. Mutlak Hakîm olan Allah’ın kullarına emrettiklerinde, hiç şüphesiz gerek fert, gerekse toplumla ilgili birçok fayda vardır, ibadetler yerine ge­tirilirken katlanılan mahrumiyetler, Allah’a kullukta ruhî bir di­siplin içindir. Bu sebeple, oruç tutmak da fert ve toplum hayatıyla ilgili bazı faydalar ve bayatın çeşitli güçlüklerine karşı hazırlık sağlar:

(a) İbadetlerde de -diğer bütün hal ve hareketlerde olduğu gibi- niyet çok önemlidir: Kasıtlı olarak adam öldürmenin bütün mede­niyetler tarafından nefretle karşılandığını ve bütün dinlerin katili cehenneme mahkûm ettiğini,  suçsuz yere mağduren öldürülenin, şehidin cenneti kazanacağını herkes biliyor.  Yine herkes, meşru bir  sebepten dolayı  mütecavize  karşı  müdafanın  da  bir  vazife olduğunu biliyor. Bir mütecavizi öldüren kimse, dünyada ve cen­nette bütün mükâfatlara müstehak bir kahraman olarak itibar gö­rür. Bu iki adam öldürme hadisesi arasındaki fark, sadece niyette değil midir? Aynı şekilde, eğer doktorun tavsiyesine göre yemeden içmeden çekinilirse,  bu,  sırf Allah’ın emirlerine itaat veya  O’na ibadet için yemeyi içmeyi terketmiş gibi bir amel sayılmaz. Allah, bizim yaratıcımız, dinimizin koyucusudur. O, bizi öldükten sonra huzuruna kabul edecek, bizden bu dünyadaki yaptıklarımızdan he­sap soracaktır.

Bir kimse, Allah’ın emirlerinin bütün sırlarını anlamamış olsa dahi, O’na itaat ederse, afvına mazhar olur. Bir din ve bir va­hiy kanunuyla emredilen oruç ibadeti, kendisiyle ilahî afvı beraber sürükler. Bu dünyada ve ahirette hangi fayda Allah’ın ebedî afvını geçebilir? Maddî sebepler, gösteriş veya diğer benzeri duygular, ni­yetin saflığını giderir. Şu halde orucumuz, yalnızca ve ancak Allah rızası ve emirlerine uymak için yerine getirilmiş olmalıdır.

(b) Denemeler,  âmâ kimselerin çoğu kez gören kimselerin hafızasından daha iyi bir hafızaya sahip olduğunu ve bazı duygu­larının tam olarak görme duyusundan  istifade edenlerden  daha kuvvetli teşekkül ettiğini gösterir. Başka bir deyişle, eğer bazı kabi­liyetler kullanılmaksızın durursa, bunlar başka bir şekilde diğer kabiliyetleri   takviyeye   yardım   edebilir.   Bu,   ruh   ile   beden arasındaki ilgilerde de aynıdır: Budanan bir ağacın daha çok yaprak ve meyva vermesi gibi, beden zayıflatılırken ruh takviye edilmiş olur. Kötülük karşısında tahrik edilmiş olan nefis, oruç tu­tulduğu zaman şeytanın iğvalarma daha çok mukavemet eder. Diğer taraftan oruç, Allah’ı daha fazla düşünmeye, daha fazla iyi­lik yapmaya ve Mevlâya itaat hazzını tattırmaya sevkeder.

(c) Öğrenciler, eğitim döneminde  aylarca devamlı çalışırlar, sonra yaz tatiline girerler. İşçiler, altı gün çalışır, yedinci günü boş ve istirahatla geçirirler. İnsanlar bütün gün boyunca bedenî ve ruhî çabalarını harcarlar, gece uyuyup istirahatten sonra ertesi günü için kuvvetleri yenilenir.

(d) Vahşî hayvanlar dahi oruç tutarlar: Kar yağdığı zaman hiçbir yiyecek madde bulamazlar; bu halde inlerine çekilirler ve hiçbir gıda almadan aylarca uyurlar. Bu kış orucu sonunda ilkba­harın gelmesiyle canlanırlar, daha kuvvetli ve güzel olurlar. Msl. kuşlar yeni tüyler kazanırlar. Ağaçlar bakımından da durum aynıdır: Sonbaharın yapraklarını tamamen dökerler; kış boyunca uyurlar ve hiçbir gıda almazlar. İlkbahar gelince yeni bir canlılık kazanırlar,  yeni yapraklar, yeni çiçekler ve  meyvalar sağlarlar. Bunların hepsi oruçları sayesindedir.

Böylece soğuk iklim şartlarında oruç tutmanın, sağlık şartlarına aykırı olduğunu söylemenin bir safsata olduğu ortaya çıkar. Bütün hayvanî organlar gibi şüphesiz sindirim cihazı da dinlenmeye muhtaçtır. Oruç bu dinlenme için yegâne makul usûl­dür. Son zamanlarda bütün Avrupa ülkelerinde bilhassa mazinin rahatsızlıklarını fizikî kapasiteye göre kısa veya uzun vadeli oruç tutturma yoluyla tedavi eden bir tıp ekolü ortaya çıkmıştır.

Makineler ve âletler de istirahate muhtaçtır. Biz bu durumu otomobiller, lokomotifler, uçaklar vb. için de müşahade ediyoruz. Bu sebeple, midenin ve sindirim organlarının da istirahate ihtiyacı ol­duklarını söylemek akla uygun değil midir?

(e) Oruç tutmak alışkanlığı, askerî yönden de birçok faydalar sağlar: Askerler, kuşatma ve harbin diğer durumlarında yiyecek ve içecek maddelerinin mahrumiyetlerine katlanmak ve müdafaa vazifelerine devam etmek zorundadırlar. Bütün Ramazan ayında oruç tutmak alışkanlığına sahip ve geceleri teravih namazına kendini  alıştıranlar, elbette  bu  idmanları yapmamış  olan  askerden daha iyi bu felâketlere karşı koymaya kendini hazırlamıştır. Bu sebeple, askerlerini Ramazan’da oruç tutmaktan alıkoyan bir âmir veya kumandan en ahmak adam olacaktır. Bırakın askerleri biz­zat  siviller  bile  grev  durumlarında  bu  pratiğin  alışkanlığından faydalanabilirler. Çünkü devrimizde çoğu zaman yiyecek satıcılarının,  su  işçilerinin  ve  başka satıcılarının   grevleriolağandır.  Yirmidört  saat  sokağa  çıkma  yasağı ve ışık yakma yasağı hiç de istisna olaylardan değildir.

Napolyon’un gıptayla şu sözleri söylediği nakledilir:

“Şayet ordum Türkler’den kurulu olsaydı, kısa zamanda dünyayı fethe­derdim, zira onlar açlık ve susuzluğa tahammül göstermelerinden ayrı, her zamanki gibi de döğüşürler.”

(f) Sufiler, hayvani tabiatın galeyanının insan ruhunun ke­male ermesine engel olduğuna dikkati çekinişlerdir. Bedeni, ruha tabi kılmak için, bedenin kuvvetini kırmak ve ruhunkini çoğaltmak zarurîdir. Bu konuda hiçbir şey açlık, susuzluk, hayvanı arzulardan vazgeçmek, dilin ve kalbin ve diğer organların kon­trolü kadar tesirli değildir. Ferdî olarak kemale ermenin işaretlerinden biri de, hayvanı tabiatın akla ve ruha uymasıdır. İnsan tabiatı zaman zaman isyan eder, diğer zamanlardaki tutumu bir uyma halidir, bu itibarla bir kimsenin hayvanî arzularına gem vurmak için şartlarına riayet ederek oruç tutmak gibi bir ibadete ihtiyacı vardır. Bir kimse günah işlerse oruç tutarak keffaret ve ri­yazetle teselli vesilesi bulur ve ruhunu tasfiye eder. Ayrıca, yeme­mek içmemek meleklerin şanındandır. Bu rejimi kendi kendine yüklenmekle insan gittikçe kendini meleklere benzetir.




[570] Hamidullah, İslâm'a Giriş, s. 104-106; Hamidullah, Resulullah Muhammed, s. 253; Hamidullah, "Niçin Oruç Tutarız?", Nesil Dergisi, c. I, sa. 12, s. 28-33; Şah Veliyyullah Dehlevî, Huccetullahi'l-Bâliga, s. 440-443; Şehhâte, Fıkhu'l-İbâdet, s. 351-362. Orucun sosyal ve psikolojik etkileri konusunda bkz. Veysel Uysal, Psiko-Sosyal Açıdan Oruç, Ankara 1994.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları
« Posted on: 19 Nisan 2024, 01:54:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları rüya tabiri,Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları mekke canlı, Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları kabe canlı yayın, Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları Üç boyutlu kuran oku Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları kuran ı kerim, Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları peygamber kıssaları,Orucun Amaçları Ve Fonksiyonları ilitam ders soruları, Orucun Amaçları Ve Fonksiyonlarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes