> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler  (Okunma Sayısı 946 defa)
01 Eylül 2012, 15:13:50
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Eylül 2012, 15:13:50 »



II. Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler:

Bir takım özürler, orucun tamamen düşmesini değil de devam ettikleri sürece tutulmasını mubah kılar:

 
A. Hastalık: [580]

 

a) Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Hastalık:

(a) DM’e göre, orucun şartları bölümünde ele alındığı gibi, hastalanan veya iyileşmesinin gecikmesinden, ya da başka bir zarardan korkan kimse orucunu bozabilir. Hatta, tehlikeli olduğunu bile bile oruç tutmak mekruhtur. Hastalığın tehlikeli bir hal alacağı tecrübe, emare ve belirtilerle birlikte, güvenilir bir doktorun teşhisiyle bilinir. Sağlam bir kimse de oruç tutunca ağır  bir hastalığın veya  başlangıcının  gelmesinden  korkarsa,orucunu bozabilir ve tutmayabilir. Fakat, basit rahatsızlıkları bahane ederek oruç tutmamak asla doğru değildir. Bunun içindir ki, İslâm Diniyle alay e,den doktorun tavsiyesi veya küçüksünüz, öğrencisiniz gibi asılsız ve tutarsız aldatmaca ve gerekçelerle oruç bazı anlayışsızlara uyularak bozulmaz ve sonraya bırakılmaz.

(b) el-Esamm ve onun görüşün d ekil ere göre, bu ruhsat, oruç tutunca güçlük ve zorluğa düşecek hastalara mahsustur.

(c) Zahirî Mezhebine, Atâ ve İbn Sirin’e göre, oruç tutma­mayı mubah kılan hastalık için herhangi bir ölçü yoktur. En ba­sit rahatsızlıklar,  msl.  parmak ağrısı bile  oruç tutmamak için bir sebeptir.

b) Hastanın Oruç Tutması:

(a) Cumhur’a göre,  hastalar oruç tutarsa, bu, Ramazan orucu yerine geçer.

(b) Zahirî Mezhebine göre, -nassa aykırı olacağından- bu, Ramazan orucu için geçerli değildir.

(c) Hanbelî Mezhebine göre, yukarıdaki gibi hastalık ma­zeretine dayanarak oruç tutmak mekruh, orucu bozmak sünnet­tir.

c) Hastalıkta Tutulmayan Orucun Durumu:

Hastalık halinde tutulmayan oruçlar, daha sonra kaza edilir mi?

(a) Hanefî Mezhebine göre, hastalık halinde tutulamayan oruçlar, daha sonra kaza edilir; iyileşme ümidi yoksa fidye öde­nir. İyileşme ümidi olan hastalar, fidye ödemezler. Aynı şekilde, önce iyileşmesi ümid edilmseyip  fidye verilen, fakat sonradan iyileşen mükelleflerin sonradan oruçlarını kaza etmesi gerekir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, yaşlılık ve iyileşmesi ümid edil­meyen hastalıktan  dolayı oruç tutamayan kimseye, hem oruç farz değildir, hem de daha sonra bu orucu kaza etmek gerekmez. Fakat, iyileşmesi umulmayan   hastalıktan  kurtulma imkânı olunca, orucun kaza edilmesi gerekir.

(c) Hanbelî Mezhebine göre, yaşlılık veya iyileşme ümidi olmayan hastalık dolayısıyla oruç  tutmayanlara fidye gerekir. Fidye ödendikten sonra iyileşince orucun kazası gerekmez; ödenmeden iyileşince kaza gerekir.

 
B. Yolculuk: [581]

 

a) Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Yolculuk:

(a) DM’e göre, yolculukta oruç bozmanın ve tutmamanın mubah olması için iki şart vardır:

1) Yoculuk yapılan yerin kasru’s-salâta elverişli olması,

2) Yolculuğa fecri sadığın doğuşundan önce başlamak. Bu vakitten sonra başlanan yolculukta orucu tamamlamak gerekir. Şafiî Mezhebi  bunlara bir üçüncüsünü ekler: Yol­culuğa çıkan kimsenin devamlı seferî olmaması; devamlı seferî olanlara -güç gelmedikçe- oruç bozmak haramdır. Ahmed b. Hanbel ve İshak b.   Râheveyh,  oruca başladıktan sonra yokluğa başlayanın da orucunu bozabileceğini savunur.

(b) el-Esamm ve onun görüşündekilere göre, bu ruhsat, oruç tutunca güçlük ve zorluğa düşecek bütün yolculara mahsustur.

(c) Zahiri Mezhebine, Atâ ve İbn Sirin’e göre, oruç tutma­mayı mubah kılan yolculuk için herhangi bir ölçü yoktur. En ba­sit yolculuklar bile, oruç tutmamak için bir sebeptir,

(d) Sahabe’nin çoğunluğuna ve hukukçuların Cumhur’una göre, yolculuk -ister  Ramazan’dan önce, isterse   Ramazan’da başlasın- oruç bozmak için bir mazerettir. Fakat Hz. Ali ve İbn Abbas’a ve bazı hukukçulara göre, orucun bozulmasını ve tutulmamasını   mubah  kılması için  yolculuğa Ramazan’dan   önce başlamak gerekir.

b) Yolcunun Oruç Tutması:

(a) Cumhur’a göre, yolcu dilerse oruç tutar, dilerse tutmaz; tutarsa orucu Ramazan yerine geçer, tutmazsa bu orucu daha sonra kaza eder: İslâm Dini yolculara oruç tutup tutmamakta bağlayıcı bir hüküm getirmemiştir. Bununla birlikte, kendisine bir zarar vermiyorsa tutması tavsiye edilmiştir. Hanefî ve Şafiî Mezhepleri ile Hâdeviyye’ye göre, bu durumda oruç tutmak menduptur; Maliki Mezhebine göre güçlük yoksa oruç efdaldir; Hanbelî Mezhebine ve İshak b. Râheveyn’e göre, oruç tutmak her du­rumda mekruhtur, tutmamak sünnettir; Ömer b. Abdilaziz’e göre, kişiye kolay gelen efdaldir.

Yolcunun Ramazan’da başka bir vacip oruca niyeti, Ebu Hanife’ye göre bu vacip oruç için, Ebû Yusuf ile eş-Şeybanî’ye Ramazan için geçerlidir.                                               

(b) Zahirî Mezhebine göre, yolculuk halinde oruç tutmak -âyete aykırı olacağından- esasen caiz değildir, tutmamak vacip­tir. Tutulmayan günler daha sonra kaza edilir; bu sebeple, yolcu­ların Ramazan’da tuttukları oruç bunun için geçerli değildir.

(c) Hz. Ömer ve oğlu Abdullah ile Ebu Hureyre’ye göre de, yolcunun tuttuğu oruç -âyetle daha sonra  tutulması   emredildiğinden ve Ramazan’da tutulursa vaktinden önce tutulmuş olacağından- Ramazan orucu yerine geçmez.

(d) Caferi Mezhebine göre, yolcular; mendup oruç bile tuta­mazlar. Yolculuğa zevalden önce çıkılırsa, orucu bozmak gere­kir. Zevalden sonra çıkılırsa, oruç devam ettirmelidir. Kendi ye­rine veya on gün ikamet edeceği yere zevalden önce varırsa ve bir şey de yememişse oruç tutması gerekir, aksi halde ne oruç tu­tar, ne de tutması sahih olur.

 
C. Hamile Ve Emzikli Olmak: [582]

 

a) Hanefî Mezhebi, Ebu Ubeyd, Ebu Sevr, Hz. Ali ve el-Hasenu’1-Basri’ye göre, hamile veya emzikli kadınlar, ister kendilerine, ister çocuğa oruç tutmanın zararlı olacağından korkarlarsa orucu tutmayıp daha sonra kaza ederler, fidye ödemezler. Sütanneler de bu hükümdedir. Çünkü, her iki durumda da çocuğun bakımı ve sağlığını korumak farzdır.

b) Şafiî Mezhebine göre, hamile ve emzikli kadınların oruç bozması vaciptir. Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine, îbn Ömer ve Mücahid’e göre, yalnız çocuğun zarar göreceğinden korkulursa, daha sonra hem kaza, hem fidye gerekir; diğer durumlarda fidye gerek­mez (Her durumda fidye gerekeceği görüşü de bulunmaktadır).

c) Maliki Mezhebine göre, sadece sütanneye oruç tutmayınca fidye ve kaza birlikte gerekir; diğer durumlardaysa sadece kaza gerekir.

d) İbn Abbas, İbn Ömer ve Caferî Mezhebine göre, doğumu yakın hamile ve emzikli kadınlar, oruç tutmayabilirler, oruç ye­rine fidye öderler. Bu son görüş, peşpeşe hamile kadınlar açısından önemli ölçüde kolaylık sağlar.

e) İbn Ömer ve İbn Abbas’a göre, sadece fidye öderler, kaza etmezler.

f) Bir grup hukukçuya göre, hamile olanlar kaza eder, fidye ödemez; emzikli kadın, hem kaza eder, hem de fidye öder.

g) İbn Hazm’e göre, zarar görmesi halinde oruç tutmamaları vaciptir.

h) İshak b. Raheveyh’e göre, oruç tutmayıp, fakir doyururlar bilahare kaza etmek isterlerse edebilirler.

 
D.  Şiddetli Açlık Ve Susuzluk: [583]

 

Şiddetli ve tehlikeli bir şekilde acıkan veya susayan kimse, orucunu bozup daha sonra da kaza eder. Bu durum da, hastalıktaki belirtiler gibi bilinir.

 
E. Düşkün İhtiyarlık: [584]

 

a) ÜM’e ve Caferî Mezhebine göre, bütün bir ay boyunca oruç tutmaya gücü yetmeyecek şekilde ihtiyar ve düşkün olanlar, orucu bırakıp daha sonra imkân bulunca kaza ederler. Kazaya imkân bu­lunmayınca, her gün için bir fidye verirler. Hasta olup da iyileşme ümidi olmayan kimseler de bu hükümdedir.

b) Maliki Mezhebine göre, bu gibi kimselerin fidye ödemeleri mecburi değildir; ancak müstehaptır.

 
F. Ziyafet:

 

Ziyafet vermek veya davetli olmak, yalnızca nafile oruç tu­tanlar için bir özürdür. Gündüz ziyafete çağrılan bir kimse, gitme­yince ev sahibinin kötümser olacağını anlar veya tahmin ederse, nafile orucunu bozabilir; daha sonra bunu kaza eder. Farz veya va­cip oruçlar için ziyafet hali özür değildir.

 
G. Düşmanla Savaş:

 

Düşmanla savaş halinde de oruç tutulmaz; ancak, imkân olursa tutulması uygundur. Bu şekilde tutulmayan oruç daha sonra kaza edilir. Nitekim, Mekke’nin fethi sırasında bu şekilde hareket edilmiştir.

 
H. Ağır İşçilik:

 

Rızık temini için, yahut da esir veya hapiste bulunduk­larından ağır işlerde çalışmak mecburiyetinde kalan kimseler, oruç tutarsa bir kısmı hastalanır; oruç tuttukları takdirde hastala­nacakları bilinen kimselerin durumu aynen hastalar gibidir. Aynı durumda olan diğer işçiler ise hastalanmayabilirler; fakat bunlara da oruç tutmak çok zor gelir, büyük güçlük çekerler. İşte bu du­rumda olanlar hakkında iki görüş bulunmaktadır:

a) Oruç  Tutmakla Mükelleftirler:

Hanefî Mezhebinin de içinde bulunduğu hukukçuların Cumhur’u, böyle kimselerin oruç tutmakla mükellef olduğu görüşünü benimser; güçlük ve meşakkat oruç tutmamaları için ruhsat sebebi olamaz. Bu durumda olan mükellefler, bu görüşe göre, hastalana­caklarını tahmin etseler bile, hastalanmadan iftar edemezler.

Bu gruptaki hukukçuların bir kısmı, Bakara: 2/184 âyetindeki “...oruca dayanamayanlar bir düşkünü doyuracak kadar fidye ve­rir” kısmını mensuh kabul etmişlerdir; bir kısmı da “yutîkenuhu” kelimesine “gücü yetmeyen, dayanamayan” manası vermiştir.

b) Oruç Tutmayabilirler, Fidye Öderler:

İkinci gruptaki hukukçular, bu gibi kimselerin oruç tutmayıp her gün için bir fidye ödeyebileceği görüşünü...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler
« Posted on: 25 Nisan 2024, 16:15:47 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler rüya tabiri,Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler mekke canlı, Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler kabe canlı yayın, Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler Üç boyutlu kuran oku Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler kuran ı kerim, Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler peygamber kıssaları,Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürler ilitam ders soruları, Oruç Tutmamayı Mubah Kılan Özürlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes