๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 15:25:08



Konu Başlığı: Oruç Mükellefi Orucun Farz Olma Şartları
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 15:25:08
Oruç Mükellefi (Orucun Farz) Olma Şartları: [573]

Oruç   mükellefi olmak için,  teklifin genel şartlarının yanısıra, oruçla ilgili özel şartları da taşımak gerekir:

 
Teklifin Genel Şartları:
 
İslam:

 

(a) ÜM’e göre, oruç tutmak için,  müslüman olmak şarttır. Müslüman olmayanlara oruç farz olmadığı gibi, tuttukları oruçlar da sahih değildir. Çünkü oruç bazı özellikler taşır. Bu sebeple, on­ların tuttuğu oruç, İslâm   Dini’nin istediği manada bir oruç değildir. Ayrıca, kâfirler öncelikle imanla  mükelleftirler.  Oruç gibi,   dinin   imana göre ikinci plandaki konularından sorumlu değildirler.

(b) Maliki Mezhebine göre, orucun farz olması için müslüman olmak şart değildir.

Namaz kılmayanları kâfir kabul eden görüşe göre, böylelerinin oruç tutmaları da sahih değildir. Çoğunluğa göre ise, namazayrı, oruç ayrı bir ibadettir; ama, imanı tam ve olgun mü’min, bü­tün ibadetlerini gereği gibi yerine getirir.

Mürted, tevbe edip İslâm’a dönerse, irtidat günlerindeki oruç­tan sorumlu olmaz. Çünkü, doğduğu günden beri kâfirmiş gibi ka­bul edilir.

 
Akıl:

 

Orucun farz olmasının ikinci şartı, akıllı olmaktır. Çünkü, İslam Dini’nin bütün emirleri akıllılar içindir.

 
Buluğ:

 

Oruç, ergenlik çağına ulaşanlara farz olur. Mümeyyiz de olsa çocuklar oruç tutmakla mükellef değildir; ancak küçük yaşlardan itibaren oruç tutma alışkanlığı ve sevgisi onların gönüllerine yerleştirilmelidir. Zira, alışkanlık kazanmayanlar için oruç ileriki yıllarda ağır bir yük gibidir. Çocuklar oruç tutunca, bu oruç sahih olur.

 
Oruçla İlgili Şartlar:
 
Hissen Ve Şer’an Kudret:

 

(a) ÜM’e göre, hissen ve şer’an kudreti olmayanlara oruç farz değildir.:

(1) Şafiî Mezhebine göre âdet gören veya lohusa olan kadınlarla yaşlılara ve iyileşmesi umulmayan hastalara oruç farz  değildir.

(2) Malikî Mezhebine göre, oruç tutmaktan âciz kalanlara oruç tutmak farz değildir.

(3) Hanbelî  Mezhebine  göre, yaşlılarla  iyileşmesi  umul­mayan hastalara oruç farz değildir.

(b) Hanefî Mezhebine göre, orucun farz olması için hissen ve şer’an kudret sahibi olma şeklinde herhangi bir şart aranmaz. Bu­nun yerine, sıhhatli olma şeklindeki şart aranır. Çünkü oruç tut­mak sağlıklı insanlar için farzdır. Yalnız hastalık, imanlı,  müte­hassıs  ve   güvenilir   doktor  veya  mükellefin  kendisi   tarafından ciddî olarak  nitelendirilmelidir.