๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 14:49:14



Konu Başlığı: Oruç Keffaretinin Orucu
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 14:49:14
Oruç Keffaretinin Orucu:

Ramazan’da keffareti gerektiren bir halle karşılaşan mükel­lefin, Cumhur’a göre hem kaza, hem keffaret; Evza’i’ye göre sadece keffaret ödemesi gerekir: [610]

 
Niteliği:  [611]

 

Ramazan’da keffareti gerektiren bir halle karşılaşan mükel­lef, bunu üç dereceli olarak öder:

1) Köle azadı; bugünkü dünyada köle kavramı bulunmadığı için ikinci ceza uygulanır.

2) İki ay aralıksız oruç tutmak,

3) Altmış fakiri iki öğün üzerinden doyurmak.

 
I.İki Ay Oruç:

 

Bu ayların gün sayısı, kamerî takvime göre düzenlenir. He­sap sonucu, kamerî takvim sebebiyle bazan bir gün az çıkabilir. İki ay oruç tuttuktan sonra bir gün de olayın geçtiği gün için kaza orucu tutulur. Çünkü keffaret, oruç tutmamanın değil, başlanmış bir orucu bile bile bozmanın cezasıdır.

Oruç keffaretinin orucu tutulurken oruca hiç ara verilmez. Ne sebeple olursa olsun ara verilirse, tutulan nafile yerine geçer, kef­faret orucuna yeniden başlanır. Sadece aşağıdaki sebeplerle oruca ara verilebilir:

a) Ramazan’m girmesi,

b) Bayram ve hastalık günlerinin araya girmesi,

c) Kadınların aylık âdet günleri. Bu  durum icma ile iki ay orucun sürekliliğini kesmez.

Hanbelî Mezhebine göre, yolculuk gibi şer’î bir mazeretle ara verilirse, oruca yeniden başlanmaz.

Caferi Mezhebine göre, iki ay peşpeşe oruç tutmak, birinci ay sürekli tuttuktan sonra ikinci aydan bir gün tutmakla ger­çekleşebilir; Bundan sonrası, ayrı ayrı günlerde tutulabilir.




[610] Kâsânî, BS, c. II, s. 98

[611] Ahmed, Mesâil, s. 189-190, no: 709-710; Cezirî, Fame, c. I, s. 579; Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 94 (2), 95 (4); İbn Kudâme, Mugnî, c. III, s. 127; Serahsî, age, c. III, s. 71, 902; Şeybânî, Asl, c. II, s. 186-189.