๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 15:32:43



Konu Başlığı: Oruç Kavramı
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 15:32:43
2. Oruç Kavramı:

1- Orucun Tanımı:

Oruç, aslında Farsça bir kelime olup, hukuk dilindeki karşılığı, sözlükte “tutmak, susmak, hareketsiz kalmak” manasına gelen Savm (ç. Siyam) kelimesidir. Hukuk deyimi olarak oruç, “İmsakten iftara kadar, başka bir deyişle fecri sadığın doğuşundan güneş batana kadar kişinin kendini özel şartlarla yemekten, iç­mekten ve cinsî birleşme yapmaktan alıkoyması” demektir. [563]

Modern bir hukukçunun tanımı bundan farklı olmalıdır:

“Oruç, Ramazan ayının her günü ekvator ve sıcak ülkelerde fecir­den guruba; yeryüzünün kırkbeşinci enlem dairesinden uzak bölge­lerinde, kirkbeşinci derecedekilerin tuttuğu zamana eşit bir zaman kadar, mükellefin kendini yemekten, içmekten ve cinsî birleşme yapmaktan  alıkoymasıdır.” [564]

Oruç kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de dokuz yerde geçmektedir. [565] Oruç tutmaya veya -dilimizde olduğu gibi, orucun başlama vaktine İmsak, oruç tutmamaya veya- dilimizde olduğu gibi- orucu bozma vaktine İftar denmektedir.

Kısacası, doktorun tavsiyesine göre veya mecbur oldukları için -disiplin veya başka bir sebeple- oruç tutanlar, bu pratiğe bağlı maddî faydalardan yararlanırlar. Fakat,, buna hiçbir ruhî niyeti katmayanlar, manevî mükafatından istifade edemezler. Müslü­manlar Allah’ın emirlerine uymak niyetiyle oruç tutarlar. Şu halde müslümanlar, takvayla hareket ederler ve bu yüzden mükâfat­lanırlar. Aynı zamanda, amellerinin fizikî ve maddî faydalarını da kaybetmezler.




[563] Kâsânî, BS, c. II, s. 75

[564] Hamidullah, İslâm'a Giriş, s. 103



Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: Damla üzerinde 20 Aralık 2014, 21:09:36
Ben bunu arapça falan sanıyordum ama farsça çıkınca şaşırdım doğrusu.
Oruç her akıllı ve müslüman olan kimselerin tutması gerektiğini biliyorum.Oruç kelimesi, Kur’an-ı Kerim’de dokuz yerde geçmektedir.Oruç tutmaya veya -dilimizde olduğu gibi, orucun başlama vaktine İmsak, oruç tutmamaya veya- dilimizde olduğu gibi- orucu bozma vaktine İftar denmektedir.
Bunları her oruç tutanın bilmesi gerekiyor.Ayrıca orucu sadece yemek içmekle değil kötü söz söylemek de bozar.


Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: Hafsa Nur 6.D üzerinde 23 Aralık 2014, 22:58:41
bende orucu arapça bir kelime zannediyordum . sayenizde öğrenmiş oldum.Allah sizden razı olsun . oruçtan kısaca bahsetmek gerekirse;
1- Farz Oruç: ramazan ayı orucunun edası da, kazası da farzdır.
2- Vacib Oruç: Nafile olarak tutulan, sonradan bozulan orucun kazası.
3- Sünnet Oruç: Muharrem ayının 9 ve 10'uncu veya 10 ve 11'inci günleri oruç tutmak sünnettir. Bu oruca Aşura Orucu denir.
4- Sünnet Oruç: Muharrem ayının 9 ve 10'uncu veya 10 ve 11'inci günleri oruç tutmak sünnettir. Bu oruca Aşura Orucu denir.
5- Mekruh Oruç: Ramazan bayramının birinci günü ile Kurban bayramının dört gününde oruç tutmak,ara vermeden yani, akşam iftar etmeden 2-3 gün peş-peşe oruç tutmak (ki buna savm-ı visal denir) mekruhtur. bayram günleri de dahil bütün sene boyunca aralıksız her gün oruç tutmak da mekruhtur.
6- Nafile Oruç: Yukarıda sayılan vakitler dışında, kerahet olmayan günlerde oruç tutmak ise nafiledir.
Büluğa ermiş, aklı başında kadın ve erkek her Müslüman, Ramazanda oruç tutmak bir kulluk borcudur ve farz-ı ayndır. Yolcu ve hasta olanlara da oruç farzdır.
Oruç tutmak için niyet etmek, niyetin başlama ve bitme zamanını bilmek, tan ağarmaya başlamasından güneş batıncaya kadar orucu bozan şeylerden sakınmak gerekir.
Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şarttır
Ramazan ayında tutulan farz olan orucun dışında nafile olarak, ya da adamak suretiyle tutulan oruçlar vardır. Ramazan ayı dışında sevap kazanmak amacıyla tutulan oruçlara nafile oruç denir. Bir işin olması veya bir dileğin gerçekleşmesine bağlı olarak tutular oruca da adak orucu denir
Bozulan bir günlük Ramazan orucu yerine altmış gün oruç tutmaya keffaret orucu denir
Bozulan oruçun yerine günü gününe oruç tutmaya kaza orucu denir




Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: semih7/a üzerinde 29 Aralık 2014, 20:12:53
oruc ergenlik cagına gırmıs akıllı her saglıklı gencew farz kılınmıs bir ibadettır . orucu bazı nedenlerle tutamayan ınsanlar kaza orucu olarak yenıden tutabılır ayrıca bende orucun turkce oldugunu sanıtordum fakat farsca kokenlı bır kelımeymıs bunu ogrenmıs oldum allah sızden razı olsun...


Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: Fatma Yaşar üzerinde 29 Aralık 2014, 20:24:30
aynen ya bende arapça sannıyodum ama öyle ddeğilmiş
bunuda öğrendikya Allah razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: SeLiNaY 8 üzerinde 04 Nisan 2015, 19:18:08
Oruc, tan yerinin agarmasinda( imsak vaktinden) aksam gunes batincaya kadar yememek, icmemek ve kari - koca iliskisinde bulunmama anlamina gelir.
Oruc , Cenab- ı Hakk'a kulluk borcumuzu odemenin farkli bir ifade sekildedir.

Oruc ramazan ayinda tutulmasi farz olan  bedeni  ir ibadettir.peygamberimiz' in ( s.a.v)hicret etmesinden bir bucuk sene sonra farz kilinmis olup, İslam' ın bes sartlerindan birisidir. Orucun farz oldugunu bildiren ayet- i kerimde yuce Allah soyle buyurmustur:
" Ey iman edenler! Oruc , sizden oncekilere farz kilindigi gibi , sizlere de farz kilindi. Umulur ki korunursunuz." ( Bakara 2/183)


Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: Rabia 7 üzerinde 01 Haziran 2016, 19:53:18
Selamun aleyküm.Oruç tutmak Allah'ın emrettiği ve bizlerinde yerine getirmesi gerekir.


Ramazan yaklaşıyor haftaya oruç hayırlı geçiririz inşAllah.

Allah c.c razı olsun inşallah.


Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: Melda üzerinde 01 Haziran 2016, 20:01:38
Selamün aleyküm
 Bu pazartesi oruç başlayacak inşallah . Rabbim orucumuzu hakkıyla tutmayı nasip etsin inşallah...


Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: Medine16 üzerinde 01 Haziran 2016, 20:04:46
Oruç, sıhhatın anahtarıdır. Bir yıl çeşitli yemeklerle ve içilen meşrubatla yorulan, yıpranan sindirim organlarımıza dinlenme, toparlanma, güç ve kuvvet kazanma imkânları hazırlar. Devamlı çalışan bir makinanın muayyen zamanlarda nasıl bakıma ihtiyacı var ise, bunun gibi yorulan sindirim organlarımızın da hiç olmazsa senede bir ay dinlenmeye ve bakıma ihtiyacı vardır. Bunu da en iyi şekilde oruç ibâdeti yapmaktadır.Oruç vücudun açlığa, susuzluğa karşı mukavemetini de arttırır. İnsana dayanıklılık ve tahammül gücü kazandırır.


Konu Başlığı: Ynt: Oruç Kavramı
Gönderen: Ceren üzerinde 01 Haziran 2016, 20:07:50
Aleykumselam.Oruc kisinin nefsine hakim olup ibadet edip allahin rahmetine kavusup cehennem ile arasina perde koymasidir.Rabbim bizleri hakkiyla orucunu tutanlardan eylesin inşallah...