๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 05 Eylül 2012, 15:07:25



Konu Başlığı: Ölümden sonra yapılacak işler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 05 Eylül 2012, 15:07:25
21. BÖLÜM ÖLÜMDEN SONRA YAPILACAK İŞLER


92. Ölüm Haberi-Tekfin Ve Musallaya Taşıma:
 
1- Ölüm Haberi:
 
Ölümün Duyurulması: [447]

 

Cahiliye devrinde, önemli birisi .vefat edince, kabilelere bir haberci gönderilir, bu haberci “filan öldü, Arap mahvoldu” diye ba­ğırır, bunu işitenler de vaveyla kopararak ağlardı. Hz. Peygamber, bunu yasaklamış, usûlü dairesinde, sükûnet içinde ölüm haberinin eş, dost ve salih mü’minlere duyurulmasını tasvib buyurmuştur. Bizzat kendileri, Habeşistan Nacaşisinin vefatını, Mûte savaşında Zeyd, Ca’fer ve İbn Revâha’nın şehadetlerini haber vermiştir.

Ölüm olayı gerçekleştikten sonra, bunu, çevreye ve ölünün se­venlerine, ev sahiplerine yardım ve cenazenin çabuk kaldırılmasını, namazın kalabalık bir topluluk tarafından kılınmasını sağ­lamak ve insanlara ölümü hatırlatması açısından duyurulmasında bir sakınca yoktur: Hanefî ve Şafiî Mezheplerine göre, aşırı olmadan müstehaptır; Malikî ve Hanbelî Mezheplerine göre, mubah­tır, ancak bu iki mezhebe göre duyurmanın yüksek sesle yapılması mekruhtur.

Ölümün duyurulması, cemaat camiden çıkarken yapılabileceği gibi, belediye hoparlörü veya dellal vasıtasıyla ilan etmek, ga­zetelerde sade ve kısa ifadelerle duyurmak da meşrudur. Cahiliye devrindeki gibi, kadınların gece-gündüz dolaşması, kaderi kınama vb. şeklinde duyurmak haramdır.

İslâm’ın esaslarını ve namaz vakitlerini ilan etmek için te­sis edilmiş bulunan minarelerin bu iş için kullanılması, üç beş kuruş almak için bazı müezzinlerin sala verip ölüm ilanı yapma­ları bid’attir.




[447] İbn Kudâme, age, c. II, s. 570-571; Cezîrî, Fame, c. I, s. 502; Şeltut, Fetâvâ, s. Kâsânî, BS, c. I, s. 299 İbn Âbidin, Raddu'l-Muhtar, c. I, 8- 602; Karaman İslâm'ın Işığında Günün Meseleleri, s. 76.