๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 30 Eylül 2012, 18:05:10



Konu Başlığı: Namazın Düzeniyle İlgili Rükünler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 30 Eylül 2012, 18:05:10
Namazın Düzeniyle İlgili Rükünler:

Tertîbu'l-Erkân:[217]

Namazın rükünlerini sırayla yapmak ÜM ve Züfer'e göre farz, Hane­fî Mezhebine göre namazın sahih olması için lâzım şarttır. Bu tertip bu­lunmazsa, ÜM ve Züfer'e göre namaz bâtıl olur, Hanefî Mezhebine göre, bu uygunsuzluk kasıtlı yapılınca namaz batıldır, unutarak yapılması ha­linde sehiv secdesi gerekir. Caferi Mezhebine göre, bir rüknün diğer rü­künden önce yapılması halinde namaz bozulur. Rükün olmayan işlem sehven rükünden önce yapılırsa veya bunun tersi olursa, sırayı sağlaya­cak duruma dönülür, namaz sahih olur.

a) Hanefî Mezhebine göre, lâhıkm önce imama kaldığı yerden uyup, kaçırdığı rükünleri daha sonra kaza etmesi caizdir; ÜM'e ve Züfer'e göre bu caiz değildir, namazın böyle bir durumda iadesi gerekir.

b) Cuma ve bayram namazında kalabalık sebebiyle ilk rekatte, -imama uyduğu halde- bu rekati kılamayıp ayakta duran ve ikinci re­kati imamla kılarak selâm verdikten sonra birinci rekati kaza eden mü­kellefin namazı ikinci görüşe göre caizdir, birinci görüşe göre caiz değil­dir.

c) Rükûda bir secde hatırlayıp bunu kaza eden ve aynı durumla secdede karşılaşan mükellef için efdal olan, kaçan işlemlerin rekatına ait rükû ve secdeleri iade etmesidir; Hanefî Mezhebine göre bu caizken, ÜM ve Züfer'e göre namazın iadesi gerekir.

 


[217] Kâsânî, BS, c. I, s.137, 163; Cezîrî, Fame, c.I, s.237.