> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali >  Namazın Amaçları ve Fonksiyonları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Namazın Amaçları ve Fonksiyonları  (Okunma Sayısı 2841 defa)
05 Ekim 2012, 15:10:35
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 05 Ekim 2012, 15:10:35 »



11. Namazın Amaçları ve Fonksiyonları:[103]

 

Kur’ân-ı Kerîm yüryüzünde Allah'ın hükümranlık atmosferini yaratmak gayesiyle, günde beş vakit cemaat namazı kaidesini koymuştur. Mü'min böylelikle, her namaz süresince birkaç dakika yaratıcısına teslimiyet ve şükrünü eda etmek için, bütün maddî ve şahsî menfaatlerini terkeder. Haklar ve vazifeler karşılıklı olduğundan, namaz insanın vazifesi, Yara­tıcısının ise bir hakkıdır.

Kur'ân-ı Kerîm'e göre her şey kendi tarzınca Allah'a hamd ve O'nu teşbih eder:

"Yedi gökle yer ve bunların içinde bulunanlar O'nu tesbih ve tenzih ederler, hiçbiri hariç olmaksızın, hepsi O'na hamd ile teşbih eder. Fakat siz, onların tesbihini iyi anlamazsınız. O, hakikaten Hakimdir, Yargılayıcıdır."[104] Müslümanların namazı bir bakıma bütün yaratıkların muhtelif ibadet şekillerini birarada toplamaktadır, yani namaz Kainatın İbadet Modeli olmaktadır: Gök cisimleri -güneş, ay ve yıldızlar- daimî olarak hareketlerini tekrar ederler (müslüman bu hareketleri namazda tekrarlar); dağlar ayakta dururlar (müslüman namaza ayakta dikilerek başlar=kıyâm); hayvanlar daimî olarak eğilmiş durumdadırlar (namazda ikinci hareket eğilmektir=rükû); ağaçlar besinlerini ağız vazifesi gören kökleriyle alırlar, şu halde devamlı secde etmektirler (namazda üçüncü hareket, alnı yere koyarak secde etmektir); akan su devamlı, hatta genel olarak su devamlı yıkar, temizler (müslüman namazda önce abdest alır.[105] Kur'ân-ı Kerîm'deki âyetlerden biri

"Gök gürültüsü O'nu hamd ile teşbih eder"[106] ifadesini kullanmaktadır: Bu bizi, bazı namazlarda Kur'ân-ı Kerîm'in yüksek sesle okunmasını bir tarafa bıraksak bile, namazlarda sık sık tekrar edilen Allahu Ekber tekbirinin yükseksesle söylenişini düşün­dürür. Müslümanların cemaat halindeki ibadetler de yaptıkları gibi, sürü halinde uçan kuşlar da Allah'a ibadet eder.[107] Cisimlerin gölgeleri Allah'a hususî bir teslimiyet ve ibadet tarzı olarak her gün nasıl uzanıp kısalırsa,[108] ibadet eden insan da namazda kıyam, rükû, secde ve ka'de yapar­ken uzanıp kısalır. Mahlûkatın yukarda geçen bütün hareketleri insanamahsus olup, diğer mahlukatta bulunmayanların ilavesiyle adapte edil­miştir.

Namazın sırlarından bahsederken büyük sufî Şah Veliyyullah ed-Dihlevî[109] şöyle demektedir; "Bil ki, insan bazan, bir şimşek gibi kısa bir an içinde mukaddes bir makama (ilâhî huzur) götürülür ve kendini müm­kün olan en büyük bağlılıkla Allah Teâlâ'nın eşiğine girmiş bulur. Orada bu insan üzerinde Allah'ın kudret ve sırrı görülür (tecellî). Bu tecellîler onun ruhuna hâkim olurlar. Orada beşer lisanının ifade etmekte âciz ka­lacağı şeyleri görür ve hisseder. Şimşek gibi gelip geçen bu hâli mütea­kip, insan önceki haline döner ve bu vecd hâlinin kaybolmasından dolayı kendi kendine elem duyar. Bunun üzerine kendinden kaçmış bu hale tekrar erişmeye gayret eder. Dünyadaki hâlini Allah'ın ilmine garkolma hâlinin en yakın durumuna koyar. Bu hürmet, kendini vakfetme ve Allah ile hemen hemen doğrudan doğruya başbaşa kalma hâlidir. Namaz esas itirbarıyla üç unsurdan ibarettir:

1) Kalbin Huşûu: Allah'ın azamet ve celali (kibriyası) karşısında zaaf ve yetersizliğimizi bilmekten ileri gelen tevazu hissi.

2) Ezkâr (Sözler): Allah'ın bu mutlak üstünlüğünün uygun sözlerle ifade ve ikrarı.

3) Fiiller: Vücut ve bütün azaların hürmete uy­gun duruş alması... Birisine hürmet ifade etmek için ayakta durulur ve hürmet edilen, yardım istenilen şeye karşı dönülür. Daha hürmetkar ola­rak insan eğilir ve ta'zimle başını indirir,.. Tevazûun zirvesi, başı hürmet edilen şey karşısında yere değdirerek eğmektir -Bu hareket benliği ve şuuru en yüksek derecesinde teksif ettirir... İnsan manevî tekâmülünün zirvesine derece derece eriştiğinden, böyle bir seyahati (urûcu) üç merha­leden geçecektir; tam bir dua (namaz) bu üç duruşu içine alacaktır; Al­lah'ın huzurunda ayakta durmak (kıyam), eğilmek (rükû) ve başı yere koymak (secde). Böylece insan Allah'ın yüceliğini, O'nun karşısında kendi ;avazûunu hissetmek için ruhuna gerekli tekâmülü kazandıracaktır."

Bilindiği gibi, beş vakit namaz, müslümanlara Hz. Peygamber'in miracı sırasında farz kılınmıştır. Bundan başka Hz. Muhammed (s.a.v.);

"Namaz mü'minin mi'racıdır, yani bir mü'minin namazı Allah'ın huzuruna yükseldiği bir miracıdır" buyurmuştur. Mü'min namazın sonunda Allah'ın huzuruna çıkar. Bunlar boş söz değildir. Mü'minin namazdaki hareketlerine bakalım: Önce ayakta durur, ellerim kaldırır ve Allahu Ekber (büyük olan sadece Allah'tır) der. Böylece Allah'tan başka her şeyden azgeçer ve O'nun iradesine boyun eğer. Rabbi'nin azametine hamd u senalarda bulunduktan sonra, ilâhî azamet karşısında kendini o kadar Lütevazî hisseder ki, eğilir ve hürmet ifadesi olarak başını indirerek "Yegane azamet sahibi olan Rabbimin şâmnı yüceltirim" (Subhane Rabbiye'l-Azîm) der. Sonra kalkar ve kendisini hidâyete eriştirdiği için Allah'a hamdeder (Rabbena Leke'l-Hamd); ve bîr an tefekkür eder, Allah'ın bü­yüklüğü ve kendi benliğinin küçüklüğü karşısında müteessir olur; o dere­ce ki secdeye kapanır ve kemal-i tevazu ile başını yere koyar ve "Yegâne yüce olan rabbimin sânım yüceltirim" (Subhane Rabbiye'l-A'lâ) der. Son­ra bu hareketleri tekrar ederek, Allah'ın huzurunu, O'nunla doğrudan doğruya ve şahsen karşılaşmak için O'nun yardımını diler. İki varlık kar­şılaştığı zaman, daima bir selam alış-verişi vardır. Müslüman bizzat Hz. Muhammed'in miraçta Allah ile arasında geçmiş olan karşılıklı selamlaş­ma tabirlerini kullanır (Tahiyyat'ı okur). Tabir caizse, mü'min hiçbir maddî sembol olmadan, her şeyin üstünde olan Allah'a ruhanî bir seya­hat eder.

İşte İslâm'da insanın en fazla yükselişi, hem de günde beş defa ol­mak üzere, Cenab-ı Hakk'ın huzurunda oluşu ve Hz. Muhammed'in mi­racının hatırası olarak Allah tarafından mü'minlere bağışlanan ilâhî he­diye budur.

Namazın batını mânâsı da işte budur. Maddî faydaları da çoktur: Namaz günde beş defa bir mahalle halkını, haftada bir defa şehir/kasaba halkını biraraya toplar. İki bayram namazında ise uzak yerlerden bile ge­len ziyaretçiler cemaatin normal diğer faaliyetleriyle ve bölgenin en yük­sek memurlarıyla karşılaşırlar. Zira namazda imamlık etme imtiyaz ve vazifesi esasen bölgenin idarî başkanındadır. Başkent'te ise bu imtiyaz devlet başkanınındır. Sosyal bakımdan ise bu namazlarda mü'min Al­lah'ın saltanat ve hükümranlığını kendi etrafında hisseder; hayatını as­kerî bir disiplin içinde geçirir. Zira namaz imamın idaresinde hareket edilen hakikî bir resmî geçittir. Müezzinin daveti üzerine herkes toplan­ma yerine koşar, liderin arkasında sık saflar halinde durulur, tam bir ahenk halinde bütün hareketleri ortak olarak yaparlar. Bundan başka, dünyanın dört bir bucağının mü'minleri namazlarında bir tek merkeze -Mekke'deki Allah'ın evine, Kâ'be'ye- doğru yönelirler. Bu hadise, en basit ve en az tekâmül etmiş zekalara bile tesir edecek ve onlara, bütün ümmetin bir olan, hayat sahibi, her yerde hâzır ve nazır ve yegâne itaate lâyık olan Allah'a teslim olduğunu hatırlatmaktan geri kalmayacaktır. İslâm topluluğunun birliği sınıf, ırk ve ülke farkı olmaksızın gözle görü­lür hale gelecektir.

Tercihe şâyân ve usûle daha uygun olan namaz cemaatle kılman na­mazdır. Böyle bir imkânın yokluğunda, ya da daha elverişli bir kolaylık sağladığı takdirde -kadın için de, erkek için de- namaz tek başına kılı­nır. Bir günde beş defa namaz kılınması yirmidört saatin aşağı yukarı en az bir yirmidört dakikasını Allah'ın huzurunda geçirmek ve O'nu hatırla­mak demekse de mü'min sevinçte ve kederde, çalışmada ve dinlenmede,yatakta ve işinde Allah'ı her an hatırlamalıdır.[110] Başka bir âyette ifade edildiği gibi,[111]

“Allah yeryüzünde ve toprak içinde olan her şeyi bizim için yaratmıştır ve bundan istifade etmek lâzımdır; fakat bu nimetlerin karşılığı, onları bize verene karşı (ve diğer yaratıklara karşı) adaletsizlik de­ğil, şükür ve tâat olmalıdır.”

Öğle namazı her Cuma günü daha büyük bir ciddiyet ve vakar için­de kılınan haftalık toplu bir ibadet haline dönüşür. O gün mahallenin imamı namazdan önce bir nasihatte bulunur. İslâm, senede iki bayram tanımıştır: Birincisi oruç ayının sonunda, diğeri de Mekke'deki hac dola­yısıyla yapılanıdır. Bu iki bayram günde beş vakit namaza ek olarak hususî namazlarla kutlanır. O günlerde cemaatle namaz kılmak için sa­bahleyin erkenden müslüman erkekler camide toplanır. Namazdan sonra imam bir hutbe okur. Diğer bir nevî namaz da mahdut bir mecburiyetle (farz-i kifâye), definden önce ölü için kılınan cenaze namazıdır.




[103] Hamidullah, İslâm'a Giriş, s. 96-101; Hamidullah, İslâm Peygamberi, c. II, s. 53, 56.

[104] İsra: 17/44; Hac: 22/18.

[105] Enfal: 8/11.

[106] Ra'd: 13/13.

[107] Nur: 24/41.

[108] bkz. Ra'd: 13/15, Nahl: 16/18.

[109] Şah Veliyyullah ed-Dihlevî, Huccetullahi'l-Bâliga, c. I, s. 57-58.

[110] Âl-i İmrân: 3/191.

[111] Bakara: 2/29.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Namazın Amaçları ve Fonksiyonları
« Posted on: 29 Mart 2024, 16:18:52 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Namazın Amaçları ve Fonksiyonları rüya tabiri, Namazın Amaçları ve Fonksiyonları mekke canlı, Namazın Amaçları ve Fonksiyonları kabe canlı yayın, Namazın Amaçları ve Fonksiyonları Üç boyutlu kuran oku Namazın Amaçları ve Fonksiyonları kuran ı kerim, Namazın Amaçları ve Fonksiyonları peygamber kıssaları, Namazın Amaçları ve Fonksiyonları ilitam ders soruları, Namazın Amaçları ve Fonksiyonlarıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes