๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 27 Eylül 2012, 13:57:26



Konu Başlığı: Namazdan Çıkış Sırasında Uygulanacak Vacipler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 27 Eylül 2012, 13:57:26
21. Namazdan Çıkış Sırasında Uygulanacak Vacipler:

 
Selâm:

 

Selâm namazların sonunda selâm vermek Hanefî Mezhebine göre vacip, ÜM'e göre farzdır.                                                                           


İhtiyat Rekâtları:


 

Caferi Mezhebine göre, ihtiyat rekâtları (ihtiyat namazı) vaciptir, terk edilmesi veya namazın yeniden kılınması caiz değildir. Namazdan hemen sonra kılınmaları gerekir, namaz ile ihtiyat rekâtlarını namaza aykırı şeylerle ayırmak caiz değildir. Eğer ayrıhrsa, ihtiyat olan bu rekâtları ve namazı yeniden kılmaktır. İhtiyat rekâtlarına henüz başlamadan ihtiyaç olmadığı anlaşılırsa, kılınmaları vacip değildir.

İhtiyat namazında, normal namazdaki gibi niyet, iftitah tekbiri, Fa­tiha, rükû, secde, teşehhüd ve selâm mutlaka bulunur. İhtiyat olan, Fati­ha ile besmelenin gizli okunuşudur. Kunût ve zamm-ı sûre okunmaz.

İhtiyat namazının kılınıp kılınmadığmda şüphe edilir ve bu vakit çıktıktan sonra olursa, şüphe dikkate alınmaz. Vakit içinde olursa, araya başka bir fiil girmemiş, uzun bir ara verilmemiş veya namaza aykırı bir şey yapılmamışsa ihtiyat rekâtları hemen kılınır. Bu üç durum meydana gelmişse, ihtiyat olan kılınmaları ve sonra da namazın iadesidir. İhtiyat namazının işlemlerinden biri hakkında şüphelenilirse, işlemin yeri ihti­yaten yapılır, sırası geçmişse devam edilir. Rekâtlerinde şüphelenince, namazı bozucu değilse kuvvetli olan çoğuna göre devam edilmesidir, yok­sa aza göre devam edilir, bununla birlikte ihtiyat olan önce ihtiyat, sonra asıl namazın iadesidir.

İhtiyat namazı unutulur ve farz ya da nafile bir namaza başlanırsa, özellikle aralarında sıra gözetilmesi gerekiyorsa, ikinci namaz hemen ke­silir ve ihtiyat namazı kılınır, ihtiyat olan iadesidir. Bu, fevrî oluşunu or­tadan kaldırmadığında sözkonusudur. Aksi halde, eğer sıra gözetilecek bir namazsa, asıl namaza dönmek gerekir, ihtiyat olan bundan sonra ia­desidir. Sıra gözetmek gerekmiyorsa, bitirilir ve İade edilir.[228]


 

[228] Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 70-71 (1-5).