๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Ekim 2012, 14:18:55



Konu Başlığı: Namaz Kılanlara Göre
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Ekim 2012, 14:18:55
II. Namaz Kılanlara Göre:[179]

 
A.  Münferidin Niyeti;

 

Münferid namaz türlerini esas alarak niyetini yukarıda açıklanan esaslar çerçevesinde yapar.

 
B. Muktedînin Niyeti:

 

a) Hanefî ve Maliki Mezheblerine göre, muktedînin namazının sa­hih olması için, -münferidin yaptığı dışında- namazın başında iktidaya (imama uymaya) niyet etmesi gerekir.

Ebû Yusuf ve Şeybanî'ye göre, -bir namaz kılana uyulmuş ve imamdan önce tekbir alınmış olma ihtimali kalmasın diye, cemaatin iktiday- niyeti, imamın Allahu Ekber deyip namaza başlamasından sonra ol­malıdır. Ebu Hanife'ye göre cemaatin tekbirleri imamın tekbirine bitişik olmalıdır. Fatiha bitmeden tekbir alıp imama uyan mükellef iftitah tek­birinin sevabına kavuşmuş olur.

İktidaya niyet edip namaza başladığı halde, imam namaza henüz başlamadıysa, mükellefin iktidası sahih olmaz; hatta, Allah veya Ekber kelimelerinin daha imam bitirmeden muktedî tarafından bitirilmesi ha­linde bile hüküm böyledir. İkinci defa tekbir alınırsa bununla iktida sa­hih olur.

b) Şafiî Mezhebine göre, münferid olarak namaz kılarken de, -cuma namazı, yağmur dolayısıyla cem'u't-takdim yapılan ve iade edilen na­maz dışındakilerde- iktidaya niyet edilebilir.

c) Hanbelî Mezhebine göre, muktedinin imama veya namaza ikti­daya niyet etmesi şarttır. Mesbuk selâmdan sonra -cuma dışında- yine kendi gibi mesbuka, mukim -yolcuya uyduktan sonra- yine kendi gibi mukime iktida edebilir.

 
C. İmamete Niyet:

 

a) Hanefî Mezhebine göre, kendisine iktida edecek kadınlar bulu­nunca imamın imamete niyeti şarttır; Züfer'e göre şart değildir.

b)  Şafiî Mezhebine göre dört namazda imamete niyet edilir:

1)  Cuma,

2) Yağmur dolayısıyla cem'u't-takdim halinde ikinci namazda,

3) Namaz vakit içinde cemaatle iade edilince,

4) Cemaatle kılınan adak namazı. Bu namazlarda imamete ni­yet edilmezse günahkâr olunur.

c) Maliki ve Hanbelî Mezheblerine göre, namazın sahih olması için, cemaatle kılman bütün namazlarda imamete niyet şarttır.

Ebu Hanife ve Malik'e göre imamın niyetiyle muktedînin niyetinin aynı namaza ait olması gerekir; eş-Şafiî'ye göre böyle bir şart sözkonusu değildir.[180]

 
Şartları:

 

Namaz kılmaya niyet edecek kimsede, -niyetinin sahih olabilmesi için- aşağıdaki şartlar aranır:

a) İslâm,

b) Temyiz: Mümeyyiz olmayan kimselerin niyeti sahih değildir; mümeyyiz çocukların niyeti ile sahih olur.

c) Kesin Kararlı Olmak:

1) Cumhur'a göre, niyetin sahih olması için namazın sonuna ka­dar herhangi bir tereddüt ve vazgeçmenin bulunmaması ge­rekir.

2) Caferi Mezhebine göre, şu durumlarda, bir namazdan öteki­ne geçiş yapılması caizdir:

1)  Sıralı iki namazdan ikinciye sehven birinciden önce baş­layan mükellef birinciye dönmesi gerekir.

 

2) Vakit namazına başlayıp kaza borcu olduğunu hatırlar­sa, elindeki fazilet vaktini kaçırmaktan endişe etmezse, kazaya dönmesi müstehaptır.

3) İki durumda farzdan nafileye geçiş:

a) Cuma günü öğle namazının kıraatinde Cuma sûre­sini unutup başka bir sûreyi okuyarak yarısını veya daha fazlasını okuma,

b) Namaz kılarken cemaat için kaamet getirildiğinde, kendisini geçmelerinden endişe edince.

 



[179] Kâsânî, BS, c. I, s. 128-129; Cezîrî, Fame, c. I, s. 217-218.