> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Namaz Kılanlara Göre
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Namaz Kılanlara Göre  (Okunma Sayısı 545 defa)
01 Ekim 2012, 14:05:08
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 01 Ekim 2012, 14:05:08 »



B. Namaz Kılanlara Göre:[190]

 

a) Münferidin Kıraati:

Münferid namazını yukarıdaki açıklamaya göre kıraat yaparak kı­lar.

b) Muktedînin Kıraati:

a) Hanefî Mezhebine göre, kıraati ister gizli, ister açık yapılsın, her türlü namazda muktedînin kıraat yapması tahrimen mekruhtur.

b) eş-Şafiî'ye göre gizli namazlarda okur; açık kıraatliler konusun­da, her iki görüş de nakledilmiştir. Mezhep görüşü, hem açık, hem gizli kıraatli namazlarda okuma gerektiğidir.

c) Maliki Mezhebine göre, gizli kıraatli namazlarda kıraat yapmak mendup, açıklarda mekruhtur. Fakat hukukçular arasındaki ihtilafı göz önüne alarak kıraat yapmak menduptur.

d) Hanbelî Mezhebine göre, gizli kıraatli namazlarla ve açık kıra­atli namazlarda imamm sustuğu yerde müstehap; açık kıraatli namazlar­da mekruhtur.

c) İmamın Kıraati:

Cemaatle kılman namazlarda kıraat, imam tarafından yapılır.

 
II. Miktarı:[191]

 

a) Ebû Hanife'den kıraatin miktarı konusunda üç görüş nakledilir:

1) Uzun veya kısa tam bir âyet,

2) Herhangi bir sınırlama bulunmadan kıraat,

3) Aşağıdaki görüş.

(b) Ebû Yusuf ve eş-Şeybanî ile -bir nakilde- Ebû Hanife'ye göre, kıraatin farz olan miktarı üç kısa âyet veya bu uzunlukta bir uzun âyet­tir. İsteyenler namazlarında bir sûreyi olduğu gibi, bütün Kur'ân'ı dahi okuyabilirler.

 
III. Dili:

 

Kıraat, Kur'ân okuyarak, yani Arapça yapılır. Ayetlerden veya kısa sûrelerden namaz sahih olmayacak kadar bilmeyenler nasıl hareket ede­cektir?[192]

a) Hanefî Mezhebine göre, bu gibi mükellefler yeterli miktarı öğre­nene kadar, kendi dillerinde kıraat yapabilirler; ancak bu eksikliği bir an önce gidermeye çalışmak gerekir.

Sadece bir âyetten başkasını okumaya gücü yetmeyen kimse, Ebû Hanife'ye göre, bu âyeti yalnız bir defa okurken, Ebû Yusuf ve Şeybanî'ye göre üç defa tekrar eder. Fakat üç âyet okumaya gücü yeten kimsenin, bir âyeti üç defa tekrar etmesi caiz değildir.

Ebu Hanife'ye göre, Fatiha'nın herhangi bir dille okunması mutlak olarak caizdir, ama mekruhtur. Ebu Yusuf ve Şeybanî'ye göre, ancak âciz olunduğunda caizdir. Ebu Hanife'nin bu görüşünden döndüğü de rivayet edilir.

b) Şafiî ve Hanbelî Mezheblerine göre, Fatiha'yı okumaktan âciz olanlar bu miktarda âyet bilirlerse bunu; bu miktarda bilmezse, bildiğini Fatiha okuyacak kadar tekrarlar; bunu da yapamazsa, Allah adını Fati­ha okuyacak kadar tekrarlamak suretiyle kıraat yapar. Bunu dahi yap­maktan âciz olan, Fatiha okuyacak kadar sessizce durur ve rükûa eğilir.

e) Malikî Mezhebine göre, Fatiha'yı düzgün okuyamayanın, düzgün okumayı öğrenmesi gerekir. Bu mümkün değilse düzgün okuyana iktida eder. Bunu da yapamazsa, tekbirle rükû arasında Allah adım tekrarlar.

 
IV. Türü:

 

Sabah, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki re katiyle cuma ve bay­ram namazlarında açıktan (cehri), öğle, ikindi, cenaze ve vitir namazlarıyla adak ve nafile namazlarda gizlice (sirrî) yapılır. Kıraati açık yapma­ya Cehr, gizli yapmaya İsrar adı verilir.

ÜM'e göre, namaz kılanın kıraatini kendine duyurması şarttır; Mali­kî Mezhebine göre, şart değildir, dilini hareket ettirmesi yeterlidir. Fakat evlâ olan kıraati kendine duyurmaktır.[193]




[190] İbn Kudâme, Mugnî, c. I, s. 562-567; Muzenî, Muhtasar, s. 15; Gazâlî, Veciz, c. I, s. 42; Nevevî, Mecmu, c. III, s. 322; Serahsî, age, c. I, s. 199; Râsânî, BS, c. I, s. 110; Cezîrî, Fame, c. I, s. 229-230.

[191] İbn Kudâme, age, c. I, s. 570; Kâsânî.BS, c. I, s. 112.

[192] Nevevî, Mecmu, c. III, s. 335, 340, 343; Cezîrî, Fame, c. I, s. 230; Serahsî, Usûl, c. I, s. 281-282; Serahsî, Mebsût, c. I, s. 372; İbn Kudâme, age, c. I, s. 486.

[193] Cezîrî, Fame, c. I, s. 230.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Namaz Kılanlara Göre
« Posted on: 29 Nisan 2024, 19:47:54 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Namaz Kılanlara Göre rüya tabiri,Namaz Kılanlara Göre mekke canlı, Namaz Kılanlara Göre kabe canlı yayın, Namaz Kılanlara Göre Üç boyutlu kuran oku Namaz Kılanlara Göre kuran ı kerim, Namaz Kılanlara Göre peygamber kıssaları,Namaz Kılanlara Göre ilitam ders soruları, Namaz Kılanlara Göreönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes