๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Ağustos 2012, 14:46:58



Konu Başlığı: Mükellefin Mülkiyetinde Olması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Ağustos 2012, 14:46:58
3- Mükellefin Mülkiyetinde Olması: [786]

Kurban olarak kesilecek hayvanın,  mükellefin mülkiyetinde bulunması şarttır:
a) Gasbedilen hayvan kesildiğinde, ne gasbeden,  ne de mü­kellef için geçerlidir. Fakat Hanefî Mezhebine göre, gasbeden, bede­lini tazmin eder ve sahibi de ona bırakırsa, kurban gasbeden için caizdir, sahibi değerini tasadduk eder; eş-Şafiî ve Züfer'e göre caiz değildir.
b) Vedia ve ariyet ile icare (kiralama) halinde, hayvanı sa­hibi değil, elinde bulunan keser ve sahibi değerini alma yolunu se­çerek razı olursa kurban, kesen için sahih olmaz.
c) Rehin bırakılan kurbanlığın, mürtehin (rehin alan) tara­fından kesilmesi caizdir.  Fakat bazı hukukçular, borçla rehinin değeri eşit olursa caiz, rehin borçtan fazla olursa caiz olmadığı gö­rüşünü benimser.
d) Fasid alım-satımla alınan hayvanın müşteri tarafından kesilmesi caizdir. Bu durumda satıcı, ister canlı olarak değerini, isterse kesilmiş olarak hayvanı alır. Hayvan kesilmiş olarak alı­nırsa, müşteri kesilmiş değerini tasadduk eder. Fasid hibe ile maraz-ı mevt halindeki borçlunun hibesi halinde de bu hüküm uygulanır.
Fakat bu durumlar, avlanma, halk (tıraş) keffareti veya etin tasadduku vacip kurbanlarda olunca, tasadduk şarttır.


[786] Kâsânî, BS, c. V, s. 76-78.