๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 14:50:02



Konu Başlığı: Muayyen Adak Orucu Günleri
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 14:50:02
Muayyen Adak Orucu Günleri:

 

a) ÜM’e göre muayyen, yani günü belli adak orucu günlerinde kaza orucu tutulmaz; ancak, Hanbelî Mezhebine  göre, muayyen adak orucu günlerinde kaza orucu tutmakla da borç ödenmiş olur.

b) Hanefî Mezhebine göre muayyen adak orucu günlerinde kaza orucu tutulursa, adak orucu daha sonra kaza edilir.

 
Geciktirilmesi: [608]

 

a) Hanefî Mezhebine göre, oruç istenildiği zaman kaza edilir. Geciktirilmesinde bir günah yoktur. Kaza orucu olan mükellefin bunu bir an önce kaza etmesi müstehaptır.

b) ÜM’e göre, geçen yıldan kazası olan mükellefin, Ramazan günlerine kaza günleri kadar süre kalınca orucunu hemen tutması vacip olur; Şafiî Mezhebine göre, kasıtlı bozulan orucun kazası fevr­idir. Kazaya kalan oruçlar tutulmadan bir Ramazan geçerse hem kaza, hem de her gün için bir fidye gerekir; Şafiî Mezhebine göre, fidye her yıl  için  iki katına çıkar;  Maliki ve  Şafiî Mezheplerine göre, kaza orucu olan kimsenin nafile oruç tutması mekruhtur.

c) Caferi Mezhebine göre, Ramazan orucunun kazasını, ertesi Ramazan’a kadar geciktirmek caiz değildir. Bütün  Ramazan’da veya bazı günlerinde bir özür sebebiyle oruç tutulmaz ve bu özür de gelecek Ramazan’a kadar sürerse, bu sürekli bir hastalık olduğu takdirde kaza borcu düşer, her gün için buğday veya arpadan 750 gr. (bir müdd) fidye ödenir. Özür, hastalık dışında birşey -yolculuk vb.-olursa, kuvvetli olan sadece kaza gerekeceğidir. Ramazan’da oruç tutmayısın sebebi hastalık, ertelemenin sebebi ise başka bir özürolursa veya bunun tersi bir durum olursa da hüküm böyledir; ama özür özellikle yolculuk olduğunda, hem kaza ederek, hem de fidye ödeyerek ihtiyatı terketmemelidir. Ramazan ayını özür dolayısıyla oruç tutmadan geçirir, bu özür sürmezse ve başka bir özür de çıkmadan tembellik eder ertesi Ramazan’a kadar geciktirirse, her gün için bir fidye ödemesi gerekir; Ramazan orucunu kasıtlı terkte ise, her güne iki fidye ödenir.

 
Sıraya Uyulması: [609]

 

a) Cumhur’a göre, kaza oruçları toptan ve aralıksız tutulabi­leceği gibi, aralıklı olarak ayrı ayrı günlerde de tutulabilir.

b) Hz. Ali, Hz. Ömer ve Şa’bî’ye göre, hastalık ve yolculuk gibi mazeretlerle bozulan ve tutulmayan oruçlar, arka arkaya ve aralıksız kaza edilir.

c) Üçüncü gruba göre, kaza oruçlarını aralıklı tutmak gere­kir.

 
Keffaret Oruçları:

 

Herhangi bir suçu işleyen mükellefin ödemekle yükümlü olduğu cezaların maddî güce göre sıralanmasında oruç tutmak da yer almaktadır




[608] İbn Kudâme, Mugnî, c. III, s. 144; Kâsânî, BS, c, II, s. 104; Cezirî, Fame, c. Is.578; Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 98-99; Serahsî, age, c. III, s. 77; Krş. İbn Rüşd, BM, c. I, s. 208.

[609] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 208