๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 29 Temmuz 2012, 16:45:28



Konu Başlığı: Menzûrun Bihi Söylenmeyen Adak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 29 Temmuz 2012, 16:45:28
II. Menzûrun Bihi Söylenmeyen Adak: [857]

a) Bir gruba göre, menzûrun bihi söylenmeyen adak için, zıhâr keffareti ödenir.
b) Cumhur'a göre, böyle bir adak için, yemin keffareti ödenir:
(1) Hanefi Mezhebine göre, “adağım olsun yalan söyleme­yeyim veya adağım olsun filan yere gitmeyeyim”  gibi  sözler, “ahdim olsun” gibi birer yemin sayılır, sanki keffaret adanmış olur. Bu sebeple, yalan söylense veya o yere gidilse, yemin keffa­reti gerekir.” Adağım olsun” sözleri ve oruç, sadaka, hac gibi bir mana kastedilmedikçe yemin sayılır. Menzûrun bihi belli olma­yan adakta bulununca -şarta bağlı olsun olmasın-, herhangi bir şeye  niyet edildiyse, onun yerine getirilmesi vaciptir. Msl. “şu adağım olsun, şunu yaparsam Allah için adağım olsun”  şeklinde adakta bulunulur ve bu sırada namaz, oruç, hac veya um­reye niyet edince, onun yerine getirilmesi gerekir, yemin keffa­reti ödenmez. Ancak, adak sırasında herhangi bir niyet taşın­mazsa, -bu çeşit adağa Müphem Adak denir- hânis olunarak ye­min keffareti ödenir. Bu son çeşit adak türü olan adakta oruca niyet edilir, fakat sayısı belirtilmezse, üç gün oruç tutulur, do­yurmaya niyet edilirse on fakir doyurulur, ancak sayı ve miktar belirtilirse emredildikleri farz türündeki benzerinin  enazına göre -msl., bir gün oruç, yarım sa' sadaka, iki rekât namaz- ye­rine getirilir. Vakti belli adakta, menzûrun bihin bulunması çe­şitli şekillerde olur. Hatırına yemin ve adak gelmez veya adağa niyet edip yemine niyeti olmaması halinde,  bu,  icmayla adak olur. Adağa niyet etmeyip yemine niyet edince, ittifakla yemin olur; yemine niyet edip, hatırına adak gelmez veya hem yemin hem adağa niyet edince, Ebu Hanife ve eş-Şeybanî'ye göre hem yemin, hem adak olur, Ebu Yusuf’a göre yalnız yemin olur.
(2) Hanbelî Mezhebine göre, hiçbir şeye niyet etmeksizin “adağım olsun, Allah için adağım olsun veya şunu yaparsam, söylemezsem” şeklindeki adaklar için, yemin keffareti ödenir.


[857] Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, s. 318; Cezîrî, Fame, c. II, s. 78; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 344; Kâsânî, BS, c. V, s. 7, 92; Mergınânî, Hidâye, c. II, s. 74.