๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 03 Ekim 2012, 14:00:57



Konu Başlığı: Mekke Dışındaki Yerler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 03 Ekim 2012, 14:00:57
Mekke Dışındaki Yerler:


I. Kâ'be'nin Kendisi:

Şafiî Mezhebine ve bazı hanefî hukukçulara göre Kâ'be'ye ister ya­kın, ister uzak olsun mutlaka kendisine veya ona bitişik havaya yönel­mek gerekir. Yakında bulunanın, bunu kesin olarak gerçekleştirmesi ge­rekir. Uzakta bulunanlar ise, zanla hareket ederek Kâ'be yönüne değil, yine Kâ'be'nin kendine yönelir. Bu durumda ayakta veya oturan için göğ­sü, yan yatan için göğüs ve yüz, sırtüstü yatarak namaz kılan için yüz ve­ya ayak içleriyle Kâ'be'den az bir sapma halinde bile namaz bozulur.

 
II. Kâ'be Yönü:

 

ÜM'e göre Mekke'den uzakta kalan bölgelerde oturanlar namaz kı­larken Kâ'be'nin kendisine değil, yönüne döner. Kâ'be binasının her yö­nüne dönülebilir. Kâ'be yönünde az bir sapma namaza zarar vermez. Çünkü yüzün bir kısmının Kâ'be yönüne karşı olması yeterlidir.

Müslümanların namaz kılarken yeryüzündeki mabetlerin en eskisi ve mukaddesi olan Kâ'be'ye yönelmeleri, aralarındaki birliği canlandır­mak, intizamı korumak, gönüllerini ortak bir ilâhî neşeyle, ilâhî nurlarla aydınlatmak gibi hikmetlere dayanmaktadır.

 
Kıblenin Bilinmesi ve Tayini:

 

Kıblenin ne tarafta olduğu bilinmezse veya şüphe edilirse yanında veya yakınında bulunan birine sorularak namaz kılınır. Fakat yanında veya yakınında soracak biri bulunmazsa, aşağıdaki önemli delil ve ema­relere göre kıble yönü tayin edilir ve namaz bu kanaate göre kılınır:[170]




[170] İbn Kudâme, Mugnî, c. I, s. 440-444.