๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:24:36



Konu Başlığı: Malın Ülke Sınırları içinde Olması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Ağustos 2012, 15:24:36
6- Malın Ülke Sınırları içinde Olması: [473]

Günümüzde zekât mevzuu malla ilgili şartlardan bibisi de, malın, ülke sınırları içinde bulunup bulunmayışı olmalıdır.

Bu kanunun mahallîliği problemiyle ilgilidir. Mal, ülke sı­nırları dışında bulunur, maliki de zekât mükellefi vatandaşlardan olursa, vatandasın bulunduğu ülkede zekâtının ödenmemiş olması halinde, mükellefin kendi ülkesinde zekât ödemesi gerekir. Bu gibi durumlarda önemli olan, çifte zekâtın ortaya çıkmayışıdır. Nite­kim, çağdaş bazı zekât düzenlemeleri, bu konuları ele almışlardır.

Muhammed Ebu Zehra başkanlığında 1948'de Mısır'da hazır­lanan zekât kanunu tasarısı, (m. 8), kapalı bir ifadeyle yabancıla­rın da zekât mükellefi olması yolunda bir düzenleme yapmıştır.

Mısır'da 1983-1984 tarihinde hazırlanan zekât kanunu tasarısı (m. 3), bu konuyu şu şekilde düzenlemiştir: “Zekât, maliki Mısır'lı olsun veya olmasın, Mısır'da bulunan mal için ödenir. Yine, ma­liki Mısırlı bir müslüman olsun veya Mısır'da oturan yabancı bir müslüman olsun, zekât ödendiği sabit olmayan dışarıdaki mal için de ödenir.”

Bu maddeden anlaşıldığına göre, mal-mükellef ilişkisi dört biçimde ortaya çıkmaktadır:

1) Mısır'lı müslüman vatandaş,  Mısır'da bulunan malı için zekât öder.

2) Mısır'lı olmayan yabancı müslüman, Mısır'da bulunan malı için zekât öder.

3) Mısırlı müslüman vatandaş, başka bir ülkede zekât öder.

4) Mısır'lı olmayan, fakat Mısır'da oturan yabancı müslü­man, başka bir ülkede zekât ödemediği takdirde,  Mısır dışındaki malı için zekât öder. Osman Huseyn Abdullah'ın hazırladığı tasa­rıda (m. 2/l) da Mısır'lı veya Mısır'da oturan müslümanların Mı­sır'daki veya dışarıdaki malları için zekât mükellefi olmaları be­lirtilmiştir.




[473] Abdullah, Zekât, s. 85-86.