๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 29 Temmuz 2012, 16:40:48



Konu Başlığı: Mahiyet Adağı
Gönderen: Sümeyye üzerinde 29 Temmuz 2012, 16:40:48
Mahiyet Adağı:
 
Haram Adak:

a) Cumhur'a göre, ma'siyet adağında hiçbir şey gerekmez:
(1) Maliki Mezhebine göre, haram bir işin yapılmasını adamak haramdır. Bayram günü oruç gibi dolayısıyla haram adak üç çeşittir:
(a) Adayanın haram olduğunu bildiği: bu durumda adak türündeki tâatin yerine getirilmesi müstehaptır,
(b) Haram olduğunu bilmediği: Böyle bir adak için kaza gerekmediği gibi, müstehap da değildir,
(c) Orucun caiz olmasını diğer günlerdeki gibi zan­netme: bazılarınca oruç kaza edilir, diğer bazılarınca edilmez.
(2) Şafiî Mezhebine göre, böyle bir adak yerine getirilmez.
b) Bir gruba göre, yemin keffareti ödenir:
(1) Ebu Hanife, Sevrî ve Kûfelilere göre, bu konuda ma'siyeti işlemek değil, yemin keffareti ödemek gerekli olur.
(2) Hanbelî Mezhebine göre, şarap içme, âdet ve lohusa, bayram ve teşrik günlerinde oruç tutma şeklindeki  ma'siyet muhtevalı adaklar yerine getirilmez, oruç başka günlerde kaza edilir ve yemin keffareti ödenir. Bütün bunlara rağmen,  adak yerine getirilirse, günah işlenmiş olur, keffaret gerekmez.
(3) Hanefî Mezhebine göre, adak haddizatında bir ma'siyet -msl., öldürme, şarap içme- olmamalıdır. Böyle bir adakta bulu­nunca, yemin keffareti ödenir. Esasen meşru iken başka bir se­bepten dolayı yasaklanmış olan bir kurbeti adamak sahihtir: Msl. “şu işim olursa, kendimi Hak yolunda kurban edeyim” şeklinde yapılan adak sahih olmaz. Fakat Ramazan bayramının birinci, kurban bayramının dört gününde oruç tutmayı adamak sahihtir. Yalnız, bu günlerde oruç tutulmaz, başka günlerde kaza edilir, tutulunca borç ödenmiş olur.
“Bir ya da üç rekât veya abdestsiz iki rekât namaz kılayım” şeklindeki adaklarda,  birinci ve üçüncü için iki, ikinci için dört rekât namaz kılınır.