๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 20 Eylül 2012, 16:38:01



Konu Başlığı: Lâhıkın İstihlâfı
Gönderen: Sümeyye üzerinde 20 Eylül 2012, 16:38:01
Lâhıkın İstihlâfı:

Bir rekât kıldırdıktan sonra sebku’l-hadese uğrayan imamın, bu rekâtte uyuyan veya abdest almaya giden birini istihlaf etmesi caizdir. Fakat imamın böyle birini istihlaf etmesi, lâhıkın da halî­fe olarak öne geçmesi doğru değildir. Çünkü lâhıkın, önce kaçırdığını tamamlaması gerekir. Böyle bir durumda lâhık, cema­ate kendisini beklemelerini hatırlatır. Sonra namazın kalan kısmını kıldırır. Önce kaçırdığını kaza etmeyip kalan kısmı tamamlar ve selâm verdirdikten sonra kaçırdığını kaza eder; Züfer’e göre bu caiz değildir.

Bütün bu durumlarda müdrik birinci, ikinci... imamla hare­ket eder. Namazdan ayrılan birinci, ikinci... imam ve mesbûk yetiştiğinde namazı kıldırmakta olan imama uyar, namaz bittikten sonra kılamadığını kaza etmeye kalkar. Birinci imamdan sonraki halîfeler, yani ikinci, üçüncü... imamlar, birinci yerine geçer ve namazı buna göre tamamlar.

Bu gibi hallerde, genel kaide şudur: İmamın iktida etmesi sa­hih olan kimse, halife olmaya da ehildir. Fakat imamın iktida et­mesi sahih olmayan kimse ise halife olamaz. Meselâ teyemmümlü imamın abdesti bozulduğunda abdestli birini istihlaf etmesi caizdir. Çünkü teyemmümlü abdestliye iktida edebilir. Hatta istihîaftan sonra birinci imam su bulursa, sadece kendinin namazı bozulur. Birinci imam halifenin su bulması halinde, hepsinin namazı bozu­lur.