๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 28 Eylül 2012, 15:02:29



Konu Başlığı: Kunût Okumak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 28 Eylül 2012, 15:02:29
B. Kunût Okumak:[225]

a) Ebu Hanife'ye göre, vitir namazında Kunût duası okumak vacip, Ebu Yusuf ve eş-Şeybanî'ye göre sünnettir.

b) Malik'e göre, sabah namazında Kunût okumak müstehaptır, vi­tir namazındaysa okunmaz.

e) Hanbelî Mezhebi ve eş-Şafîî'ye göre, vitir ve sabah namazların­da Kunût okumak sünnettir. eş-Şafn'ye göre, diğer namazlar için de mu­bahtır, dilenirse yapılabilir.

d) Caferi Mezhebine göre, farz namazlarda Kunût okumak müste­haptır, açık kıraatli namazlarda bu daha da güçlenir, hatta ihtiyat terkedilmeyişidir. İkinci rekâtte kıraati bitirdikteı. sonra yapılır, unutunca rükûdan doğrulunca okunur. Nafile namazlarda da okunması müstehap­tır. Vitirde kuvvetli bir müstehaptır. Belli bir duası yoktur, kolay gelen zikir ve dualar olabilir. Masum imamlardan nakledilenleri okumak daha iyidir.

Kunût vitir namazında üçüncü rekâtte zamm-ı sûreden sonra oku­nur. Cemaatle kılınan vitir namasmda hem imam, hem cemaat Kunût dualarını içinden okur. Kunût, Allah Teala'ya sena ve duayı içine alan sözlerdir; ancak aşağıdaki duaları okumak sünnettir:

"Allah'ım! Biz senden yardım, mağfiret ve hidayet dileriz. Sana ina­nırız. Sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Seni bütün iyiliklerle överiz. Sa­na şükrederiz. Seni inkâr etmeyiz. Sana isyan edenleri redderiz ve terk ederiz."

"Allah'ım! Biz yalnızca sana ibadet ederiz, senin için namaz kılarız, sana secde ederiz. Senin hoşnutluğunu ve kulluğunu kazanmaya çalışı­rız. Senin rahmetini umar, azabından çekiniriz. Şüphesiz senin azabın kâfirlere erişecektir."




[225] eş-Şafiî, Umm (İhtilâfu'l-Hadîs), c. VII, s. 285-287; Serahsî, Mebsüt, c. I, s. 64-66; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 103; Kâsânî, BS, c. I, s. 273; Cezîn, Fame, c. I, s. 237-238; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 66; Humeynî, Zuhdetu'l-Ahkâm, s. 62 (1-2); Hanedanî, İmam Cafer Sadık Buyrukları, s. 107-108.