๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 30 Temmuz 2012, 17:16:43



Konu Başlığı: Keffaretin Ödenmesi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 30 Temmuz 2012, 17:16:43
6. Keffaretin Ödenmesi


1- Ödeme Vakti: [834]

a) Bir grup hukukçuya göre, keffaret ödenmesi, daha yemin akdinde farz olur.
b) Cumhur'a göre, keffaret, hmstan sonra farz olur:
(1) Hanefi Mezhebine göre, keffaret, hınstan sonra ödenir. Önce ödenmesi kesinlikle sahih olmaz. Hınstan önce fakirlere yapılan ödeme, geri alınmaz. Keffaret, hınsla birlikte fevrî ola­rak farz olur, geciktirilmesi günahtır, ancak ölümle düşer.
(2) Şafiî Mezhebine göre, keffaretin sebebi yemin veya hınstır: Oruç cezasıyla ödenen keffaret olmayınca, hınstan önce öde­nebilir, orucun önceden tutulması ise caiz değildir. Yemin keffareti önceden ödenir ve fakat hanis olunmazsa, geri alma şartı koşulur veya fakir bunu bilirse verilen geri alınabilir, yoksa alınmaz. Kısaca,  mal ile ödenecek keffareti, hınstan önce öde­mek -haramsa da- caizdir.
(3) Maliki Mezhebine göre, keffareti -her gerektiren sebepte- hınstan önce ödemek de caizdir; söz berr ile olunca, Malik'e göre önceden ödenebilirse de, müstehap olan hınstan sonra ödemektir, vakitle kayıtlı hıns sözünde de hüküm bunun gibidir, vakit ge­çince ödeme yapmak müstehaptır. Keffaret, hınsla fevrî olarak gerekli olur, vacip olma şartı yemin, sebebi ise hınstır.
İmam Malik'ten, Hanefi Mezhebinin görüşü gibi olanı da nakledilir,
(4) Hanbelî Mezhebine göre, yemin ve adak keffaretleri, hınsla fevrî olarak gerekli olur. Hâlif,  -her ne kadar haramsa da- hınstan önce de keffaret ödeyebilir.


[834] Cezîrî, Fame, c. II, s. 84-85; Damad, age, c. I, s. 550; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 340; Kâsânî, BS, c. III, s. 18-19; Mergınânî, age, c. II, s. 75.