> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Kaza Namazını Kılması
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kaza Namazını Kılması  (Okunma Sayısı 560 defa)
13 Eylül 2012, 13:37:01
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 13 Eylül 2012, 13:37:01 »



II. Kaza Namazını Kılması:

 
A. Mükellefin Tertibi Gözetmesi:

 

(a) Hanefî Mezhebi, ve Zeyd b. Ali Sevrî’ye göre, tertip sahibi kimseler, gerek vakit namazı ile kaza namazı -hatta Ebu Hanife’ye göre kazaya kalan vitir namazı-, yani kazayı ilk vakit na­mazından, önce kılarak, gerekse kaza namazlarının kendi arasındaki sırayı gözeterek namazlarını kılar. Edaiyye ile kaza namazı arasındaki sırayı gözetmek, vaktin darlığı ve kazanın çokluğu ile unutma halinde düşer: Meselâ günün öğle namazını kılacak kimse, dünden kazaya kalan ikindi veya bir başka na­mazı hatırlayınca, kıldığı öğle fasid olur, önce kazaya kalan na­mazı kılar, sonra günün öğle namazını yeniden kılar. Yine aynı şekilde öğle namazı kılan kimse, kazaya  kalan dört namaz hatırlarsa, bunlar  arasında da sıra  gözetir: önce  onları  sırayla kılar, sonra öğle namazını yerine getirir.

Tertibe riayet etmemek, kılınan vakit namazlarının sahih olmasında tesir eder: Meselâ tertip sahibi olan bir mükellef, her nasılsa uykuya dalıp günün sabah namazını kılamamış olsa, bu sabah namazını günün öğle namazından önce kaza etmelidir. Bunu hatırladığı halde, kaza etmeyip, öğle namazını kılsa, bu namaz eş-Şeybanî’ye göre fasiddir; Ebu Yusuf’a göre farz olmaktan çıkar, na­file olur; Ebu Hanife’ye göre geçici olarak sahih” olmaz: Bundan sonra sabah namazını kaza etmeden beş vakit namazını kılacak olursa, bu altı vaktin hepsi de sahih olur, fakat böyle beş vakit na­mazını daha kılmadan sabah namazını kaza ederse, arada kılmış olduğu namazları fasid olup, yeniden kılınması gerekir. Ebu Hanife’nin bu görüşü, “Biri beşini sahih kılıp, biri beşini fasid kılan mesele” olarak bilinir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, kaza namazlarıyla vakit namazları arasında tertip şart değildir, iki şartla Sünnettir:

(1) Vakit namazının vaktinin çıkmasından korkmak,

(2) Vakit  namazına   başlamadan  kazayı   hatırlamak. Kaza namazları arasındaki tertibe gelince, -az veya çok ol­sun- bu sünnettir, tertibi bozarak namazlarını kaza eden sün­nete muhalefet etmiş olur, hatta bu şekilde kılınan kaza na­mazların iadesi evlâdır.

(c) Maliki Mezhebine göre, tertibe gücü yetmek ve öncekini hatırlamak şartıyla, kaza namazları arasında tertibe riayet etmek gerekir. Sayısı az -ki bu sayı beşten fazla olmayacak- kaza namaz­larıyla vakit namazları arasındaki tertip, vakit namazın bir rekâti tam olarak kılınmamışsa -ister münferid, ister imam olsun, imam olunca ona uyanlar da- namazı keser, fakat muktedî olan biri kaza için  namazı kesmez. Kazayı bir rekât  kıldıktan sonra hatırlayanın, bir rekât ilave ile selâm verip, kaza kılması menduptur. Kılınan rekâtler birden fazla olunca, namaz tamamlanır. Na­file namazlar ise, -vaktin çıkması endişesi dışında- kesilmez.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, -az olsun, çok olsun- kaza namaz­ları arasında tertibe riayet şarttır, ancak unutma bu tertibi düşürür, hatta unutarak ikinci namaza bu şekilde başlayıp bitirirse kıldığı sahihtir, fakat bu namazı bitirmeden hatırlarsa namazı bâtıl olur, önce ilk kazayı kılar.

(e) Caferî Mezhebine göre, kazaya kalan namazların sayısı arttığında, namazın kazaya kalma, takdim ve tehiri keyfiyeti bi­lindiği   takdirde, önceki namaz  sonrakinden önce kaza edilir. Edasında şer’an tertip gözetilen aynı günün öğle-ikindi ve akşam-yatsı namazlarında da sırayı gözetmek daha kuvvetlidir. Belli bir namazın birkaçının kazaya kaldığı bilinip, sayısı bilinmediği takdirde daha kuvvetli olan, belli miktarda yetinmenin caiz oluşudur; ama, ihtiyat olan, bittiğine inanıncaya kadar namazların kılınmasıdır. Kaza namazının vakit namazından önce kılınması gerekmez. Her ne kadar ihtiyat olan, özellikle günün kaza na­mazının vakit namazından önce kılınmasıysa da, kaza borcu olan vakit namazını kılabilir.

(f) Zeydiye’den Hâdî’ye göre de kaza namazları arasında ter­tip şart değildir.

 
B. Tertibin Düşmesi:

 

Tertip sahibinin bu sırayı gözetmesi aşağıdaki üç halde düşer:

a) Kaza Namazların Altıyı Bulması:

(a) Hanefî Mezhebine göre, kazaya kalan namazların ha­kikaten veya hükmen altıyı bulması halinde tertip düşer, bu top­lama sadece farz namazlar girer:

(1) Hakikaten olması arka arkaya altı namazın kazaya kalıp, yedincinin vaktinin girmesiyle olur; eş-Şeybani’den beş namaz olduğu da nakledilir.

(2) Hükmen altı olması ise, şu şekilde gerçekleşir: Beş vakit kazaya kalan  namazı olduğunu hatırladığı halde,  bu andan   itibaren   onları   kılmadan   beşinci   farz   namazı   da kılarsa,  kazaya kalan  namaz  sayısı hükmen  altıyı bulmuş olur. Çünkü kıldığı vakit namazları da, vakit namazı değil, nafile sayıldığından bu toplama ilave edilir.

(b) Züfer’e göre, bir aya kadar tertip düşmez, bir aydan sonra düşer.

(c) Bişr b. Gıyas el-Merîsfye göre kaza namazlarının çokluğuyla tertip düşmez, hatta hatırında olduğu halde kazaya kalan namazını kılmayanın bütün namazları fasid olur.

Bu iki durumda artık tertip sahibi olma özelliği de kaybe­dilmiş olur, aşağıda sayacağımız iki halde ise bu özellik kaybe­dilmiş olmaz.

b) Vaktin Darlığı:

Vaktin, sadece içindeki namazı kılmaya yeterli olması ha­linde, önce vakit namazı kılınır, sonra kaza namazı, yerine getiri­lir, ancak ikindinin son vaktinde kazaya kalan öğle hatırlanınca, önce ikindi, sonra öğle kılınır. İkindinin mekruh vakti girince, bazılarınca tertip düşmez, Ebu Ca’fer el-Hinduvanî’ye göre düşer.

c) Unutma:

Eda vaktinde kazaya kalan namazı olduğunu unutma halin­de, kaza namazını hatıra geldiğinde kılmak gerekir.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kaza Namazını Kılması
« Posted on: 26 Nisan 2024, 05:36:16 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kaza Namazını Kılması rüya tabiri,Kaza Namazını Kılması mekke canlı, Kaza Namazını Kılması kabe canlı yayın, Kaza Namazını Kılması Üç boyutlu kuran oku Kaza Namazını Kılması kuran ı kerim, Kaza Namazını Kılması peygamber kıssaları,Kaza Namazını Kılması ilitam ders soruları, Kaza Namazını Kılmasıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes