๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 04 Eylül 2012, 15:47:52



Konu Başlığı: Kabirde Cenaze Namazı
Gönderen: Sümeyye üzerinde 04 Eylül 2012, 15:47:52
Kabirde Cenaze Namazı: [496]


İbn Rüşd’ün belirttiğine göre, kabirde cenaze namazı kılmayı ekseriyet caiz, hukukçuların bir kısmı (bir rivayette Ahmed, Atâ, Nehaî, Şafiî, İshak ve İbnu’l-Muhzir) ise mekruh görür.

 
Vakti: [497]

 

(a) Hanefî ve, Şafiî Mezheblerine göre, cenaze ne zaman ha olursa namazı kılınır, üç vakitte ise mekruhtur.

(b) Bir grup hukukçuya göre, doğuş, zeval ve batış vaktinde cenaze namazı kılınmaz. 

(c) Atâ ve en-Nehaî’ye göre, beş yasak vakitte cenaze namazı kılınmaz.

 
Şekli:
 
Genel Olarak: [498]

 

(a) Hanefî Mezhebine göre, namazı kıldıran, cenazenin göğsü hizasında durur ve Allah’a ibadet olarak cenaze namazına niyet eder. Eller kaldırılarak iftitah tekbiri alınır, sena okunur; Tahâvî sena bulunmadığını, ancak diğer namazlara benzetilerek okundu­ğunu  belirtir. Eller kaldırılmadan ikinci  defa tekbir alınır. Hz. Peygamber’e salavât okunur. Yine elleri kaldırmadan üçüncü defa tekbir alınır, cenaze ve bütün müslümanlar için dua edilir.  Dör­düncü defa eller kaldmlmaksızın tekbir alınır, sağ ve sola selâm verilir; selâmlar için ölüye selâma değil, yanındakiler için niyet edilir. İftitah tekbiri dışındaki bütün kıraatler gizli yapılır. (el-Hasen b. Ziyad’a göre, -dördüncü tekbirden sonra namaz biteceği için- selâm açıktan verilmez.  Bu son tekbirden sonra bazı hukukçular diğer namazların sonundaki duaların okunacağı görüşünü benim­semektedir.)

(b) Şafiî Mezhebine göre, imam veya münferîd, erkek ölünün baş, kadın ve hunsanın göbeğinden aşağısı hizasında durur; kal­biyle dört tekbirli cenaze namazını kılmaya niyet eder. İftitah tek­birini alır, muktedîyse iktidaya niyet edilir, Euzu-besmele çekilir, Fatiha okunur. İkinci defa tekbir alınır ve Hz. Peygamber’e salât okunur. Üçüncü tekbirden sonra, ölü için herhangi bir uhrevî dua okunur. Dördüncü defa tekbir alınır,  “Allahumme  Lâtuharrimnâ Ecran, Velâ Teftinna Ba’deh” diye dua ve Mü’min: 40/7 âyeti oku­nur, hem sağ ve hem de sola selâm verilerek namaz tamamlanır. Her tekbirden sonra eller kaldırılır.

(c) Maliki Mezhebine göre, erkekse orta, kadınsa omuzu hiza­sına durulur, hazır olanların cenaze namazına niyet edilir, eller kaldırılmaz, iftitah tekbiri alınır, dua edilir. İkinci defa eller kaldırılmadan tekbir alınır, dua edilir. Aynı şekilde üçüncü defa tek­bir alınır, dua edilir ve dördüncü tekbir alınır, dua edilir ve na­mazdan çıkış için yalnızca sağa selâm verilir. Bütün kıraat ve tek­birler açıktan alınabilir. Her duanın, hamd ve salâtla başlaması menduptur.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, erkeğin göğsü, kadının ortası hi­zasında durulur, hazır olanların cenaze namazına niyet edilir: El­ler kaldırılarak iftitah tekbiri alınır, Euzu-besmele çekilir, Fatiha okunur. İkinci defa ve eller kaldırılarak tekbir alınır ve salavât okunur. Bu şekilde üçüncü tekbir alınır, ölüye dua edilir. Dördüncü tekbir alınır, kısa bir süre sessizce beklenir, yalnızca sağa selâm verilir, ikinci tarafa da selâm verilebilir.




[496] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 193; İbn Kudâme, age, c. II, s. 494.

[497] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 193; Kâsânî, BS, c. I, s. 316-317; Karaman, age, s. 82;Tahâvî, Muhtasar, s. 42.