๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 03 Ekim 2012, 14:32:00



Konu Başlığı: İşaretten Aciz Hasta
Gönderen: Sümeyye üzerinde 03 Ekim 2012, 14:32:00
İşaretten Aciz Hasta:


Namazın fiilî rükünlerini yapmaktan bütünüyle âciz kalanların na­maz mükellefliği ihtilaflıdır:[151]

a) ÜM'e ve Züfer'e göre sadece göz işareti veya kalben düşünmeye -yani göz, kaş ve kalb imasına- güç yetince, aklî denge bozuk olmadıkça namazın bu şekilde kılınması gerekir, göz işaretine güç yeterken na­maz işlemlerinin kalbten geçirilmesi yeterli olmaz.

b) Ebu Hanife'ye göre, namazın kılınması için sadece göz, kaş ve kalb imasına güç yetirince -aklî denge yerinde olsun olmasın- namaz kılınmaz. Namaz sayısı bu vaziyetteyken beş ve beşten fazla olunca kaza da gerekmez, dört vakit olunca kaza edilir. Bununla birlikte, kazaya ka­lan namaz dört vakitten az olsa bile, vefat halinde namaz borcu olmaz. Ebu Hanife'den başka bir nakle göre bu namazlar bütünüyle düşer.

c)  Ebu Yusuf ve el-Hasen b. Ziyad'a göre, kalble değilse de göz ve kaşlarla îma edilebilir.

d) Şevkânî ve Sıddık Hasen Han'a göre, işaretle kılmaktan bile âciz olan hasta namaz mükellefi olmaz. Çünkü hastanın bu dereceye gel­mesine rağmen namazla mükellef olması "güç yetirilemeyen teklif niteli­ğindedir ki, Allah kimseye gücünün yettiğinden fazlasını yüklemez. Biraz önce belirtildiği gibi, Ebu Hanife'den nakledilen görüşlerden birisi de bu şekildedir.




[151] Kâsânî, BS, c. I, s. 107, 246; Mergınanî, Hidaye, c. I, s. 77; Sıddık Hasen Han, er-Raudatu'n-Nediyye, c. I, s. 111.