๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 22 Eylül 2012, 16:54:01



Konu Başlığı: İmamın İmamete Muktedînin İktidaya Niyeti
Gönderen: Sümeyye üzerinde 22 Eylül 2012, 16:54:01
İmamın İmamete, Muktedînin İktidaya Niyeti (Niyet Birliği): [39]

 
İmamet Niyeti:

(a) Hanefî Mezhebine göre, imamete niyet etmek, cemaat ar­kasındaki kadın muktedînin namazının sahih olması için şarttır. Aksi halde, imam arkasında namaz kılan kadınların namazı, sa­hih olmaz. Bu sebeple imam,   arkasında  kadınların da namaz kılacağını düşünerek, kadın ve erkeklere imam olacağına dair ni­yet etmelidir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, sahih olması cemaate bağlı, meselâ cuma ve yağmur dolayısıyla cemedilen namazlarda imamete niyet etmek şarttır.

(c) Malikî Mezhebine göre, cuma, geceleyin yağmur do­layısıyla cemedilen namaz, havf namazı, özür dolayısıyla imamete geçirilen kimsenin namazında imamete  niyeti şarttır.  Cuma na­mazında bu niyet olmazsa bütününün, ikincide her ikisinde ayrıntı vardır; havf namazında birinci grubun  namazı bâtıl,  ikincininki sahihtir;  istihlaf halindeyse, muktedînin namazı bâtıl, imamınki sahihtir.

(d) Caferi Mezhebine göre, cuma, bayram ve iade edilen bazı namazlarda, imamın -kendisi için sevabın husulü niyete bağlıysa da- cemaate ve imamate niyeti şart değildir. Namaz başında niyeti varsa,  imam,  bütün  namaz   durumlarında ihtiyarî  olarak bile imamlıktan  münferidliğe  geçebilir.


İktida Niyeti:


 

ÜM’e göre, bütün namazlarda, muktedînin imama uymaya niyet etmesi gerekir; Hanefî Mezhebine göre, cuma ve bayram na­mazı dışındakilerde iktidaya niyet edilir, bu iki namazdaysa iktida niyetine ihtiyaç yoktur:

(a) ÜM’e göre, iktida niyeti namazın başında yapılır. Bu se­beple, kendi başına namaz kılmaya başlayan mükellef, daha sonra cemaatle namaz kılınmaya başlanınca, selâm vermeden imama uyamaz. Aynı şekilde, cemaatle namaza başlayan kimse, bir müd­det sonra yalnız başına namazı kılamaz. Bu durum, Hanefî Mezhe­bine göre yalnızca zaruret halinde, son ka’dede teşehhüdden sonra selâm verilir,  mazeretsiz olarak ayrılma halinde  namaz günahla birlikte sahih olur.

(b) Şafiî Mezhebine göre, namaz başında iktidaya niyet şart değildir. Cemaatle kılınması şart olan namazlar dışında, iktidaya -mekruh  olmakla  birlikte- namaz esnasında da niyet edilebilir. Aynı şekilde muktedî, -özürsüz bile olsa- cemaatle kılınması şart olan namazlar dışında iktidadan ayrılmaya niyet edebilir. Cema­atle kılınması şart olan cuma namazındaysa, birinci rekâtte ikti­dadan ayrılmaya niyet sahih değildir, diğerleriyle cemi takdim yapılan namazlarda iktida niyetine son vermek caiz değildir.

(c) Caferi Mezhebine göre, muktedînin iktidara niyeti şarttır. Şayet niyet etmezse, söz ve fiillerle ona uysa bile, namazı sahih ol­maz. Uyulan imamın isim, sıfat, zihni veya dış işaretle belirlen­mesi gerekir. Münferid, ihtiyatlı   görüşte, namaz sırasında imamlığa geçmeye niyet edemez.




[39] Şafn, Umm, ç. I, s. 172-174; İbn Kudâme, age, c. II, s. 231-233; Cezîrî Fame c 1, s. 417-418; Humeynî, age, s. 82-83 (2, 4-5).