๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 13 Eylül 2012, 13:35:11



Konu Başlığı: İki Namazı Aynı Vakitte Kılmak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 13 Eylül 2012, 13:35:11
63. İki Namazı Aynı Vakitte Kılmak (el-Cem’u Beyne’s-Salâteyn):

 
1- Temel Kavramlar:

 

İki namazı birleştirip aynı vakitte kılmakla ilgili olarak Tefrik, Sûrî Cem ve el-Cem’u beyne’s-Salâteyn (Cem) kavramlarını iyi anlamak gerekir.

Bilindiği gibi, aslında her namaz için belli bir vakit vardır. Normal şartlarda namazlar bu vakitlerde kılınır. Namazları bu özel vakitlerinde kılmaya Tefrik veya Tevkît denir.

Öğle veya akşam namazını son vaktine geciktirmek, ikindi veya yatsı namazını ilk vaktinde eda etmek suretiyle ezan ve kaa-met okuyacak aralıkla kılmaya Sûrî Cem (el-Cem’u’s-Sûrî, Şeklen Birleştirme) denir. Bu çeşit birleştirme, ittifakla sabittir. Fakat uy­gulanışında bir takım güçlüklerle karşılaşılabilir.

Bazı sebeplerle iki namazı geciktirerek veya öne alarak aynı vakitte birleştirmek suretiyle kılmaya el-Cem’u beyne’s-Salâteyn (Cem) denir. Namazların bu şekilde kılınması, yalnızca öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazları arasında olur; sabah namazı için böyle bir uygulama sozkonusu değildir.

İki namazı aynı vakitte kılma şekillerinden sonraki namazı öne alarak birincinin vaktinde kılmaya, yani ikindiyi öğle, yatsıyı akşam vaktinde kılmaya Cem’u’t-Takdîm (Öne Alarak Birleştirme), önceki namazı sonraki vakte geciktirerek ikincinin vaktinde kılmaya, yani öğleyi ikindi, akşamı yatsı vaktinde kılmaya, Cem’u’t-Te’hîr (Sonraya Bırakarak Birleştirme) adı veri­lir.