๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 12 Ağustos 2012, 15:13:32



Konu Başlığı: İhramın Yerleri
Gönderen: Sümeyye üzerinde 12 Ağustos 2012, 15:13:32
II. İhramın Yerleri (Mikatlar):


Çeşitli yönlerden gelen hacı adayları için ayrı ayrı ihrama girilecek yerler vardır. Bu yerlere Mikat (ç. Mevakit) adı verilir: [399]

 
A. Afâkîîler İçin Mikat:
 

a) Cuhfe:


Türkiye, Mısır, Suriye, Fas ve civarının mikatı, Cuhfe'dir. Cufe, Mekke ile Medine arasında bir yerdir. Buna yakın Rabiğ kö­yünde de ihrama girilebilir.

b) Zatu Irk:

Mekke'den az uzakta bir koy olup Irak ve civarından gelenle­rin ihrama girecekleri yerdir.

c) Rabiğ:

Cuhfe yakınlarında bir yer olup Süveyş istikametinden gelen­ler bu hizada ihrama girer. Deniz yoluyla Süveyş'ten geçen her ül­kenin hacı adayları Kurada muhrim olur.

d) Yelemlem:

Mekke'den biraz uzaktaki Tehâme dağlarından birinin adı olan Yelemlem, Yemen ve Hindistan'dan gelenlerin mikatıdır.

e) Kam:

Arafat'ta bir yer olup Karnu'l-Menazil adını alan bu yerde, Necid yönünden gelenler ihrama girer.

f) Zu'l-Huleyfe:

Medine'den Mekke'ye giderken Beni Ceşm veya Aban Ali denen bir yer olup Medinelilerin mikatıdır. Bu, Mekke'den en uzak inikattır.

g) Cidde:

Geliş yönüne göre Cidde de mikattır.

Deniz veya hava yoluyla hacca gidenler, geliş istikameti olan yer hizasında ihrama girer.

Bu yerlerde ihrama girmeyenler, vakit müsaitse geri dönerek ihrama girer. Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, bu yerlerde ih­rama girmeyenler günahkâr olur. Hanefî ve Maliki Mezheplerine göre, bu yerlerden sonra ikinci bir mikat daha varsa, orada da ih­rama girilebilir; fakat efdal olan birincide girmektir. Bu gibi du­rumlarda Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre gerekli yerde ihrama girmeyince, Hanefî ve Malikî Mezheplerine göre önde bir mikat daha bulunmayınca, dem (ceza kurbanı) gerekir, ikinci mikat varsa hiçbir ceza gerekmez.




[399] İbn Kudame, age, c. III, s. 262; Kâsânî, BS, c. II, s. 163-167; Şafiî, Umm, c. II, s. 137-140, 142-145.