๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 10 Eylül 2012, 13:59:35



Konu Başlığı: Hutbenin Rükünleri
Gönderen: Sümeyye üzerinde 10 Eylül 2012, 13:59:35
Hutbenin Rükünleri: [292]

 
I. Zikir:

Bu konudaki görüşler, iki temel noktada toplanmaktadır:

 
A. Mutlak Zîkîr:

 

Hanefî Mezhebine göre, hutbenin tek rüknü vaçdır: Azı ve çoğu içine alan mutlak mânâda zikir. Sadece el-Hamdu Lillâh, Subhânellah, La İlahe İllallah demekle de rükün yerine gelmiş olur; ancak hutbede sadece bu kadarla yetinmek tenzihen mekruh­tur. Ebu Yusuf ve eş-Şeybanî’ye göre, zikrin, örfen hutbe denecek şekilde uzunca olması gerekir.

 
B. Hamd:

 

(a) Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, hutbenin rükünlerin­den biri, Allah’ı hamd kökünden bir kelimeyle ve Allah adıyla zik­retmektir. Bu rükün, her iki hutbe için de geçerlidir.

(b) Caferi Mezhebine göre her iki hutbede de hamd’in (tahmîd) bulunması şarttır. İhtiyat, bundan sonra senanın da bulunmasıdır.

 
II. Salât:

 

(a) Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, her iki hutbede de, Hz. Peygamber’e salât kökünden kelimelerle salavât okumak, bir rü­kündür. Salât okurken, zamir kullanılmaz; Hz. Peygamber’in her­hangi bir ismi okunabilir.

(b) Maliki Mezhebine göre salât okunmayan hutbeyi, yeniden okumak menduptur.

(c) Caferi Mezhebine göre, hamd-u senadan sonra, ihtiyaten birinci, kuvvetli olarak ikinci rekâtte, Hz. Peygamber’e ve ailesine salât-u selâm getirilir. Evlâ ihtiyat, bundan sonra, imamlara da sa­lât okumak.

 
III. Takva Öğütleme:

 

(a) Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, her iki hutbede de -kullanılan kelimeler takva kökünden gelmese de takva öğütlemek rükündür. Sadece dünyanın aldatıcı olduğunu söyleyip, tâate teşvik etmeden hutbe okumak sahih olmaz.

(b) Caferi Mezhebine göre, ihtiyaten ikinci, kuvvetli olarak bi­rinci hutbede takva öğütlenmesi gerekir.

 
IV. Âyet Okumak:

 

(a) Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, hutbelerden herhangi birinde, âyet okumak rükündür. Âyeti, birinci hutbede okumak uygun düşer. Okunan âyetin tam veya uzun bir âyetin bir kısmı ol­ması gerekir.

(b) Caferî Mezhebine göre, ihtiyaten birincide, kuvvetli olarak birincide, küçük bir sûre okunur.

 
V. Mü’minlere Duâ:

 

Şafiî Mezhebine göre, özellikle ikinci hutbede, bütün mü’minlere dua etmek hutbenin bir rüknüdür. Dua, dünyevî olabilirse de, uhrevî olması uygundur.



[292] Şafiî, Umm, c. I, s. 201; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 126; Şeybânî, el-Câmiu's-Sagîr, s. 111; Serahsî, age, c. II, s. 30; Kâsânî, BS, c. I, s. 262-263; İbn Kudâme, age, c. II, s- 304-305, 310; Cezîri, Fame, c. I, s. 389-391; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 83; Sabunî, Tefsîru Âyâti'l-Ahkâm, c. II, s. 584-585; Humeynî, age, s. 88 (1).