๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 07 Eylül 2012, 14:36:12



Konu Başlığı: Hutbenin Mekruhları
Gönderen: Sümeyye üzerinde 07 Eylül 2012, 14:36:12
Hutbenin Mekruhları: [296]

I. Genel Olarak: Sünnetlerin Terki

(a) Hanefî ve Malikî Mezheplerine göre, hutbenin sünnetle­rinden birinin terkedilmesi mekruhtur.

(b) Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, terkedilen sünnetlerin bir kısmı mekruh, bir kısmı da evlâya aykırıdır:

(1) Şafiî Mezhebine göre, mekruh olanı, hutbe okunurken konuşması, iç ezanı topluca okumak; evlaya aykırı olanı ise, hutbe okunurken ihtiyaç duymaksızın gözleri yummaktır.

(2) Hanbelî Mezhebine göre, hatibin hutbe okurken cemaate sırtını dönmesi ve duada sesi yükseltmek, mekruh   dav­ranışlardandır.

 
II. Özel Olarak:

 
A. Terkiye:

 

Hutbeden önce Ahzab: 33/56 âyetini okunur, hayır ve hasenat sahiplerine, özellikle camiyi yaptırana ve müezzinlerin pîri Bilal-i Habeşi’ye dua edilir; bundan sora da bazı yerlerde “cuma günü hutbe okunurken arkadaşına sus diyecek olursan, boş bir söz söy­lemiş olursun” mânâsındaki hadisi okur ve

“Susunuz, sevap ka­zanırsınız” sözünü söyler. Bütün bunlara terkiye adı verilir:

a) Mekruh Olması:

(a) Hanefî Mezhebine göre, hatip özel yerinden minbere çıkıp, namaz bitince konuşmak, -bu ister zikir, ister salavât, is­terse dünyevî bir söz olsun- mekruhtur. Ebu  Yusuf  ve eş-Şeybanî’ye göre sadece hutbe okunurken konuşmak mekruh olup, diğer zamanlarda mekruh değildir; bununla birlikte namaz kılmak mekruhtur. Mekruh   olma konusundaki bu ihtilafa rağmen, Hanefî Mezhebine göre, terkiye bid’attir, yapılmayışı ih­tiyata uygundur.

(b) Malikî Mezhebine göre, -vakfeden vakfiyesinde şart koşmadıkça- terkiye bid’attir, mekruhtur.

b) Caiz Olması:

(a) Şafiî Mezhebine göre, terkiye, -her ne kadar Hz. Pey­gamber  devrinde  bulunmayıp  bid’at ise de- dinin karşı  koy­madığı bir bid’at-ı hasenedir.

(b) Hanbelî Mezhebine göre, her iki hutbede de konuşmak caiz değildir. Önce veya sonrasında, hatip sustuğu ve hatibin  duaya başladığı zaman konuşmak mubahtır.




[296] Şafii, Umm, c. I, s. 202; Serahrî, age, e. II, s. 29; Kâsânî, BS, c. I, s. 263-266-Cezîrî, Fame, c. I, s. 396-399.