> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Hunsanın Erdişinin Durumu
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Hunsanın Erdişinin Durumu  (Okunma Sayısı 715 defa)
04 Eylül 2012, 16:10:23
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 04 Eylül 2012, 16:10:23 »



Hunsanın (Erdişinin) Durumu: [456]

(a) Hanefî Mezhebine göre mükellef veya mürahik olan hunsay-ı  müşkili hiç kimseyi yıkıyamaz, onu  da kimse yıkayamaz, elbisesi üzerinden teyemmüm ettirilir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, yanında mahremi bulunmayan hunsay-ı müşkil gözlerini yumarak ve ellerini  dokundurmadan ya­bancı erkek, gözlerini yumarak kadınlar yıkayabilir. Bu durumda, sadece bir defa yıkanır.   Çocuk yaştaki hunsalar,  diğer çocuklar gibi kabul edilir.                                                                     

(c) Maliki Mezhebine göre, hunsayı ancak cariye yıkayabilir.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, yedi ve daha fazla yaşında ölen hunsayı müşkili yıkayabilir. Böyle biri yoksa, dokunmaya engel bir bezle teyemmüm ettirilir. Teyemmüm için, erkek, kadından efdaldir.

Caferi Mezhebine göre, yıkayıcı ile ölü arasında cinsiyet ben­zerliği şarttır; ancak, üç yaşını geçmeyen çocuklarda bu şart aranmaz. Yıkayıcının müslüman ve mü’min olması gerekir. Ki­tabî bile olsa, aynı cinsten yıkayıcı olmazsa, kuvvetli görüşte yı­kama düşer. İhtiyat, yıkayıcının baliğ olmasıdır, mümeyyiz de olsa çocuğu yıkaması yeterli olmaz. [457]

 
Şekli: [458]

 

Ölünün yıkanıp kefenleneceği yer, kapalı olmalıdır ve bu iş­lemleri yapacaklardan başkası görmemelidir:

(a) Önce nasıl kolay geliyorsa o şekilde ve yönde ölü teneşir tahtası üzerine konur. Hanefî Mezhebine göre, dizinden göbeğine kadar bir örtüyle örtülmesi için elbisesi çıkarılır; eş-Şafiî’ye göre, elbiseyle yıkanır. Biri su döker, bir başkası da yıkama işlemini yapar. Yıkayacak olan, bir bez parçası alarak önce ön avret yerini yıkar.

(b) Daha sonra abdest aldırılır: Elleri bileklere kadar yıka­maya gerek olmayıp abdeste yüzü yıkayarak başlanır. Ağız ve burna su vermek zor olduğu için, parmağa sarılan bezle dudakların içi ve burun delikleri ile göbek çukuru silinir. Yüz ve elleriyle bir­likte kolları, başı meshedilerek ayakları da yıkanır. Hanefî Mez­hebine göre, ölü için saç, sakal, etek ve koltuk tıraşı yapılmaz, tır­nakları kesilmez; kesilmesi mekruhtur. eş-Şafiî’ye göre gerekliyse etek ve koltuk tıraşı yapılır, saç tıraş edilir; Malikî Mezhebine göre, hayattayken saçlarına yapılması haram olan ölümden sonra da ha­ramdır; caiz olan ölümden sonra mekruhtur; Hanbelî Mezhebine göre, ihramlı olmayanın bıyık ve tırnağı kesilir, koltuk tıraşı yapı­labilir, ancak bunlar kefene konur, saç ve etek tıraşı ise haramdır.

(c) Abdest aldırdıktan sonra, ölünün üzerine mümkünse ısı­tılmış su dökülür; eş-Şafiî’ye göre soğuk su kullanılır. Başı ve be­deni, sabun veya benzeri temizleyici maddelerle temizlenir.

(d) Baş ve beden temizlendikten sonra, ölü sol tarafına çevri­lerek bu tarafı da üç defa yıkanır. Dökülen sular, sırtının tahtaya gelen yerlerine kadar ulaştırılır. Aynı şekilde, sağ tarafına çevirilir ve temizlenir.

(e) Bundan sonra, oturtur gibi kaldırılarak yıkayan kendi­sine doğru yaslar, karnını yavaşça mesheder. Çıkan bir şey olursa, sadece o yıkanır. Hanefî Mezhebine göre, yeniden abdest aldırılmaz ve her yanı yıkanmaz; eş-Şafiî’ye göre, abdest aldırılır. Böylece, yı­kama işlemi  tamamlanmış olur.

Ölüyü yıkayan kimsenin, bu işlemi yaparken, baştan sona kadar, Gufrâneke Ya Rahman demesi sünnettir. Ayrıca, yıkama sırasında, meydana gelen hoşa gitmeyecek halleri söylemek ha­ramdır; hoşa gidecek durumlar söylenebilir. Ölünün avret yeri ör­tülür, yıkayan veya başkalarının avrete bakması ve dokunması haramdır. Bu sebeple, avret yeri bir bezle yıkanır; vücudun kalan kısmı bez olmadan da yıkanabilir.

Yıkandıktan sonra necaset çıkması halinde, nasıl hareket edilecektir?

(a) Hanefî Mezhebine göre, ölüyü yıkadıktan sonra necaset çıkması bir zarar vermez.  Fakat tekfinden önce -namazın sahih olma şartı olarak değil- temizlik için tekrar yıkanabilir; tekfinden sonra yıkanmaz. Necaset bulaşırsa, bu namaza engel olur.

(b) Şafiî ve Maliki Mezheplerine göre, yıkadıktan sonra be­dene veya kefene necaset bulaşırsa giderilir, fakat yıkama yeni­lenmez.

(c) Hanbelî Mezhebine göre, kefene koymazdan önce necaset çıkarsa, bunun giderilmesi gerekir ve yıkanır, yedi defa tekrarlanır; yediden sonra da necaset çıkarsa sadece o giderilir. Tekfinden sonra yıkama tekrarlanmaz.

 
Mendupları: [459]

 

(a) Her azayı üç defa yıkamak sünnettir; üçten azı ve fazlası mekruhtur. Yıkama yetersiz kalırsa, üçten fazla da yıkanabilir. Bu durumda, yıkama sayısı, yine tek sayılarda bırakılır. Şişmiş ve dağılmak üzere olan, dokunulması mümkün olmayan ölü üzerine sadece su dökmekle yetinilir.

(b) Suya kâfur vb. güzel kokulu maddeler koymak,

(c) Hanefî Mezhebine göre, suyu ihtiyaca göre ısıtmak, soğuk suyla yıkamaktan efdaldir; Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, so­ğuk efdaldir; Maliki Mezhebine göre, ikisi de birdir.

(d) Yıkama bittikten  sonra,  secde organlarına güzel  koku sürmek,

(e) Ölünün yanında buhur bulundurmak, Hanefî Mezhebine göre menduptur; Şafiî ve Hanbelî Mezheplerine göre, ruhun çıkmasından  namaz  kılana  kadar  menduptur;  Maliki  Mezhebine  göre, hiçbir zaman mendup değildir.

(f) Yıkanacağı sırada avret yerindeki hariç bütün elbiselerini çıkarmak,

(g) Hanefî ve Hanbelî Mezheblerine göre, yıkanmazdan önce ağız ve burnu yıkamadan abdest aldırmak; Şafiî ve Malikî Mezhep­lerine göre, bu ikisi, yıkamak menduptur,

(h) Güvenilir birinin yıkaması.




[456] Cezîrî, Fame, c. I, s. 505-506.

[457] Humeynî, age, s. 28 (4-7),

[458] Şeybânî, Asi, c. I, s. 373-376; Şafiî, Umm, c. I, s. 264-280-281; Ahmed, Mesâil, s. 134-135 (493-497; Serahsî, age, c. II, s. 58-60, 129; Kâsânî, BS, c. I, s. 300; Cezîrî, Fame, c. I, s. 510-513.

[459] Cezîrî, Fame, c. I, s. 506-509.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Hunsanın Erdişinin Durumu
« Posted on: 25 Nisan 2024, 23:49:21 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Hunsanın Erdişinin Durumu rüya tabiri,Hunsanın Erdişinin Durumu mekke canlı, Hunsanın Erdişinin Durumu kabe canlı yayın, Hunsanın Erdişinin Durumu Üç boyutlu kuran oku Hunsanın Erdişinin Durumu kuran ı kerim, Hunsanın Erdişinin Durumu peygamber kıssaları,Hunsanın Erdişinin Durumu ilitam ders soruları, Hunsanın Erdişinin Durumuönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes