๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 20 Eylül 2012, 16:34:59



Konu Başlığı: Halîfenin Bir Tane Olması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 20 Eylül 2012, 16:34:59
Halîfenin Bir Tane Olması: [50]

(a) Hanefî Mezhebine göre, imam, halîfe seçmez ve cemaat de seçmeyerek namazı tek başına kılarsa, hepsinin namazı bâtıl olur. İmam,  bir halife,  cemaat de bir halife  seçerse, namaz  imamın seçtiği halifenin  arkasında sahih olur, diğerlerininki olmaz. Ne imam, ne de cemaat halife seçmeyip, muktedîlerden biri ken­diliğinden imamete geçerse, bu durumda namaz sahih olur. 

(b) Şafiî Mezhebine göre, imam birini halîfe seçerken, cemaat de başka birini seçerse, ikisinin de arkasında namaz kılmak sahih olur; aynı şekilde imam, halîfe” seçerken, cemaatten birinin ken­diliğinden öne geçmesi halinde, ikisinin arkasında da namaz sa­hih olur. Fakat ilk durumda imamlığa lâyık olan, cemaatin seçtiğidir, ancak imam maaşlı ve vazifeli olursa onun seçtiği daha lâyık   sayılır.

(c) Malikî Mezhebine göre de, durum Şafiî Mezhebinde olduğu gibidir, farklı olarak imam halîfe seçince,   cemaatın başkasına uyması haram olur.  Bu  durum cuma  namazında olursa,  imamın seçtiği halîfenin arkasında kılınan namaz sahih olur; imam halîfe seçmezse muktedîlerin seçtiği ve öne ilk geçen halîfenin arkasındakilerin  namazı sahihtir;  imam seçmez ve cemaat namazı tek başına tamamlarsa hepsininki bâtıl olur.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, imam, halîfe seçmezse, cemaat tek başına kılabileceği gibi, halîfe seçerek de kılabilir. Hem imam, hem cemaat birer halîfe seçtiğinde, imamın halîfesinin arkasında kılman namaz sahih olur.

 
Cemaatle İlgili Şart:

 

İstihlafın uygulanması sırasında, cemaatın bulundukları yerden ayrılmamaları ve yerlerini değiştirmemeleri gerekir.

 


[50] Ceziri, Fame, c. I, s. 445-446.