๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 11 Eylül 2012, 17:03:47



Konu Başlığı: Feth Îmama Hatırlatma Yapmak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 11 Eylül 2012, 17:03:47
II. Feth (Îmama Hatırlatma) Yapmak: [227]

A. Uyduğu Îmama Feth Yapmak:

 

Cemaatle namaz kılınırken imamın kıraatte duraklayarak veya tereddütle takılması halinde ona uyanlardan birinin doğruyu hatırlatmasına Feth veya el-Feth Ale’l-İmam adı verilir:

(a) Hanefî Mezhebine göre, duraklayarak veya tereddütle âyeti unutan ve okuyamayan imama muktedîlerden   birinin hatırlatması ve doğruyu göstermesinde bir sakınca yoktur. Böyle bir durumda, muktedî, tilavete değil, doğruyu göstermeye niyet eder. Çünkü imamın  arkasında,  kıraat yapmak tahrimen  mekruhtur. Aynı  şekilde   muktedînin feth konusunda acele etmesi kadar, imamın da muktedîye bu fırsatı tanıması mekruhtur.  Ona düşen, bilinen başka bir yeri veya sûreyi okumak, ya da farz ve vacip kıraat miktarını tamamladıysa rükûa gitmektir.

(b) Şafiî Mezhebine göre, kıraatte imamın susması halinde, muktedî feth yapabilir. İmam tereddütlü olduğu takdirde, muktedî feth yapamaz. Yaptığı takdirde, ilk kıraati ile olan bağlantı kesil­miş olur, kıraate yeniden başlar. İmamına feth yapan muktedînin bundan sadece kıraat veya fethle birlikte kıraat niyeti taşıması ge­rekir.  Sadece feth  niyeti veya hiçbir niyet taşınmaması halinde namaz bozulur.

(c) Malikî Mezhebine göre, imama feth yapmak namazı boz­maz. Feth, imam kıraatte duraklayınca ve tereddüt edince yapılır. Bunların tersi durumlarda feth yapmak mekruhtur. Vacibi tamam­lamak, meselâ Fatiha’yı okumak gerekirse feth yapmak vacip, Fatiha’dan başka âyetleri düzeltmek için sünnet, sûreyi tamamlamak içinse menduptur.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, imam kıraati yapamayınca veya şaşırınca, muktedînin feth yapması caizdir. 

Kıraati yapamadığında veya -namazın sahih olması kendisine bağlı olduğundan- Fatiha’yı yanlış okuyunca feth yapmak vaciptir.

Bazı hanefî hukukçulara göre, imamın başka bir âyete geç­mesi halinde namazı bozulur. Aynı şekilde bu durumda imara da feth yapanın kıraatine uyarsa, onun ve dolayısıyla cemaatin na­mazı bozulur. Fakat fetva verilen görüş ikincisidir. [228] Feth gerek-meksizin bir defa feth yaparak namaz bozulmaz, ancak mekruhtur. Fakat fethin tekrarı -amel-i kesîre gireceğinden- namazı bozar. [229]




[227] Şeybânî, el-Câmiu's-Sagîr, s. 93-94; Serahsî, age, c. I, s. 193; Kâsânî, BS, c. I, s. 236; İbn Kudâme, Mugnî, c. II, s. 56-59; Cezîrî, Fame, c. I, s. 301-302; Halebî, Multeka, c. I, s. 119; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 62; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 115.

[228] Kasani, BS, c, I, S. 236. Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 62; Halebî, age, c. I, s. 119

[229] Kasani, BS, c, I, S. 236.